Netanyahu progovorio o mogućem njegovom hapšenju

Sada snabdijevamo skoro polovinom količine vode u Gazi. Spremili smo 20.000 kamiona sa preko pola miliona tona hrane i lijekova”, rekao je Netanyahu u intervjuu za “ABC”.

Naglasio je da smatra da glavni tužilac MKS-a Karim Khan želi da demonizuje Izrael tako što poredi lidere te zemlje sa vođama Hamasa i da umanjuje ugled te institucije napadima na izraelske lidere.

“On stvara lažnu simetriju i lažne činjenice i čini tešku nepravdu međunarodnom sudu”, ocijenio je.

Dodao je da će ovakve optužbe uskratiti demokratijama mogućnost da se brane od terorista koji se kriju među civilnim stanovništvom, čak i kada se pridržavaju zakona rata.

“On (Khan) poliva benzinom vatru antisemitizma koja se širi svijetom. Napada jedinu jevrejsku državu i pokušava da nam stavi lisice”, istakao je,pišu

Napomenuo je da nije zabrinut zbog međunarodnih putovanja, iako će, ako nalog za hapšenje bude izdat, biti uhapšen u bilo kojoj od 123 zemlje potpisnice Rimskog statuta ukoliko kroči na njihove teritorije.

”Uopšte me ne brine naš status. Mislim da bi tužilac trebalo da bude zabrinut za svoj status jer on zaista pretvara MKS u instituciju pariju. Ljudi to jednostavno neće shvatiti ozbiljno”, zaključio je,pišu Vijesti

Izvor vijesti: haber.ba