Njemačkoj zbog zabrane ulaska sezoncima iz istočne Evrope prijeti nestašica voća i povrća

„Mi ne možemo bez sezonskih radnika. Ja s ministrom unutrašnjih poslova Horstom Seehoferom vodim razgovore kako bi pronašli rješenje za ovaj problem“, rekla je ministrica poljoprivrede Julia Kloeckner (Kršćansko-demokratska unija CDU) u razgovoru za javni servis “ARD”.

Ministar unutrašnjih poslova Seehofer prošle je sedmice, u sklopu mjera za sprječavanje širenja koronavirusa, zabranio ulazak u zemlju sezonskim radnicima s istoka Evrope, prije svega iz Rumunije, Bugarske i Poljske, prenosi “Hina”.

Kloeckner je objasnila kako sa Seehoferom razgovara kako bi se „uskladili ciljevi“ zaštite stanovništva od zaraze, s jedne i osiguranja berbe, s druge strane.

Ministrica poljoprivrede je rekla kako je u pronalaženje rješenja uključen i epidemiološki institut Robert Koch kako bi bilo garantovano da sezonski radnici ne doprinesu širenju zaraze.

„Mi moramo jasno reći da je lanac prehrambenog snabdijevanja, u koji nedvojbeno spadaju i poljoprivrednici i njihovi radnici, relevantan za održavanje sistema“, rekla je Kloeckner.

Prema pravilu koje je trenutno na snazi, od ograničenja kretanja su izuzete osobe koje rada u djelatnostima koje su „relevantne za funkcionisanje sistema“.

Izvor vijesti: haber.ba