Štab civilne zaštite KS-a donio pet novih naredbi: Trgovinama produženo radno vrijeme   

Mjere i aktivnosti koje se poduzimaju radi realizacije svih do sada donesenih naredbi, čiji krajnji cilj je sprečavanje širenja oboljena COVID – 19

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo, koji je predvodila komandantica i ministrica Nihada Glamoč, Petu redovnu sjednicu započeo je analizom prethodnog 24-satnog stanja na području KS-a uzrokovanog pojavom koronavirusa, kao i mjera i aktivnosti koje se poduzimaju radi realizacije svih do sada donesenih naredbi, čiji krajnji cilj je sprečavanje širenja oboljena COVID – 19.

Štab je na današnjoj sjednici donio i pet novih naredbi.

Nove naredbe

Prvom naredbom je Kantonalnoj upravi civilne zaštite KS-a naređeno da iz svojih rezervi izdvoji sve raspoložive količine zaštitnih maski, rukavica, zaštitnih odjela, vreća i dezinfekcionih sredstava i stavi ih na raspolaganje Štabu civilne zaštite KS-a, koji će ih raspodijeliti prema prioritetima. Drugom naredbom je do daljnjeg produžena naredba o privremenom obustavljanju rada svih prodavnica u trgovačkim centrima, osim prodavnica prehrambenih artikala i apoteka na području Kanton Sarajevo. Trećom naredbom je ovim trgovinama koje mogu pružati svoje usluge naređeno da svoj rad organizuju do 18 sati i 30 minuta, izuzev dežurnih apoteka. Riječ je o trgovinama higijenskih proizvoda, trgovine prehrambenih proizvoda, ribarnice, mesnice, apoteke, specijalizovane prodavnice medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme, poljoprivredne apoteke, benzinske pumpe, kiosci, pekare, hemijske čistionice, specijalizovane prodavnice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizovane prodavnice dječije opreme, prodavnice hrane za životinje, prodavnice građevinskog, vodovodnog i elektro-materijala, logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda, veledrogerije, knjižare, trgovine autodijelova, autoservisi i autopraonice.

Zaključak Vlade

Štab je, na osnovu Zaključka Vlade KS-a, donio naredbu kojom se zabranju sva okupljanja sa više od 20 osoba, javna i privatna, dok se na skupovima do 20 osoba obavezno mora poštovati socijalna distanca i sve propisane epidemiološko-zaštitne mjere.

Također je, na osnovu zaključka Vlade KS, donio i naredbu da JU Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ izvrši procjenu svojih materijalnih, tehničkih i ljudskih kapaciteta u cilju suzbijanja širenja novog koronavirusa i da, ukoliko joj je to neophodno, angažira dodatne resurse, na način da sa istim zaključi ugovore o poslovnoj saradnji.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba