Nova dionica auto-puta u BiH uskoro u saobraćaju, pogledajte kako izgleda

Ugovor o izgradnji autoputa na Koridoru 5C dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica), poddionica Ponirak – Vraca potpisan je 1. avgusta 2019. godine.

Izvođač radova je Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo. Nadzor nad izvođenjem radova vrši PROYAPI Engineering and Consulting INC. Balgat Ankara (Turska).

Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Ponirak – Vraca je 59.408.825 eura bez uključenog PDV-a, a sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke (EIB) u visini od 50 miliona evra i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od 19 miliona evra koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Predviđeni rok izgradnje bio je 30 mjeseci odnosno april 2022. godine. Rokovi su očito probijeni. Kasnije je rečeno da će dionica biti puštena u saobraćaj 2024. godine.
Tehnički opis

Trasa autoputa poddionica Ponirak – Vraca je dio dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica) koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Vranduk – Ponirak i na jugu na poddionicu Tunel Zenica – Donja Gračanica.

Ukupna dužina dionice je 2,65 km, a glavni objekt na ovoj dionici je Tunel Zenica koji čini preko 90% trase autoputa i sastoji se od dvije cijevi (desna cijev dužine 2420 m, a lijeva cijev dužine 2475 m).

Predviđena metoda iskopa je NATM (Nova austrijska tunelska metoda) koja je jako pogodna s obzirom na očekivane promjene geoloških i geotehničkih uslova.

U 2020.godini urađena je izmjena i dopuna glavnog projekta na osnovu kojeg će biti podnesen zahtjev za izmjenu građevinske dozvole što će rezultirati izmjenom tehničkog opisa odnosno promjenom dužine tunela na 3.300 metara, prenosi Biznisinfo.

Izvor vijesti: haber.ba