Od ponedjeljka Austrija u totalnom lockdownu, od 1. veljače obavezno cijepljenje

NA PRESS konferenciji u Beču, austrijski kancelar Schallenberg objavio je da je cijela zemlja od ponedjeljka u lockdownu te da od 1. veljače uvode obavezno cijepljenje za sve.
“Ne želimo peti val”, poručili su s presice.

Austrijski mediji ranije su objavili da su na noćnom sastanku vladajući razradili različite scenarije.
Kako navodi list Heute očekuje se zatvaranje ugostiteljskih objekata i uslužnih djelatnosti, dok bi škole i vrtići trebali biti otvoreni samo za djecu radnika zaposlenih u djelatnostima od esencijalnog značaja za funkcioniranje društva.

Jedino što bi radilo su supermarketi i ljekarne. Kretanje bi bilo zabranjeno, osim za odlazak u nabavku namirnica, u ljekarnu ili kod liječnika. Zasad je poznato da bi lockdown trebao trajati najmanje 10 dana, a po isteku tog roka odlučit će se hoće li se produljiti za još 10 dana.
Podsjetimo, dvije austrijske regije najpogođenije pandemijom koronavirusa, Salzburg i Gornja Austrija, već su najavile da će od ponedjeljka uvesti karantenu za cijelu populaciju.
Jučer je Austrija imala 15.145 novih slučajeva zaraze. U Salzburgu ih je bilo 1700, a u Gornjoj Austriji, regiji čiji je glavni grad Linz, 1600. Obje regije imaju najnižu procijepljenost u zemlji.