Održana online sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva bihaćkog (FOTO)

Danas je održana redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva bihaćkog kojom je predsjedavao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Specifičnost ove sjednice da je održana online, putem Zoom aplikacije, zbog aktuelne situacije u vezi sa pandemijom korona virusa.

Na sjednici su prenesene informacije s terena o odvijanju vjerskog života sa posebnim osvrtom na poštivanje preporuka institucija Islamske zajednice i državnih organa u kontekstu borbe protiv pandemije korona virusa. Glavni imami i direktori obrazovnih ustanova Islamske zajdnice su izrazili svoje zadovoljstvo činenicom da se mjere i pravila poštuju, da imami ulažu krajnje napore da realizuju sve što se od njih traži i da budu na raspolaganju svojim džematlijama u svakom segmentu. Formirani su i potrebni timovi na nivou medžlisa koji će koordinirati rad svih džemata i aktivnosti koje poduzima Islamska zajednica na terenu. Konstatovano je da se Islamska zajednica od početka postavila vrlo odgovorno i da predano radi na terenu kako bi olakšala život naših džematlija.

Također, glavni imami su iznijeli svoja iskustva s terena o realizaciji online mektebske nastave. Konstatovano je da je u većini medžlisa ozbiljno zaživjela ova vrsta nastave i da je odziv polaznika veoma visok. Kada su u pitanju polaznici nižeg uzrasta, online nastava se s njima realizuje shodno procjeni muallima i mogućnostima djece. Mektebska online nastava će svakako biti obogaćena brojnim sadržajima, a što je najavljeno kroz platformu onlinemekteb.com Islamske zajednice u BiH.

Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću i direktor medrese „Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu su iznijela iskustva ove dvije obrazovne ustanove u online nastavi. Istaknuto je da online nastava funkcioniše nesmetano, te da je Medresa prva obrazovna ustanova na Unsko-sanskom kantonu koja je krenula sa online nastavom. Rukovodioci ove dvije ustanove su konstatovali da je njihov plan predstavljanja ustanova u nižim obrazovnim ustanovama onemogućen redovnim putem, te da će prezentacija biti realizirana online. S obzirom da se 10. april obilježava kao Dan medrese „Džemaludin-ef. Čaušević“, svečanost „Dan vakifa“ se otkazuje za ovu godinu.

U kontekstu tačke dnevnog reda o humanitarnim aktivnostima medžlisa naglašeno je da će medžlisi i džemati nastaviti sa pružanjem raznih vidova humanitarne pomoći džematlijama i svim ljudima u skladu sa mogućnostima i da će se koordiniranim djelovanjem i saradnjom sa organizacijama koje djeluju na terenu nastojati pružiti kvalitetna podrška ljudima kojima je pomoć u ovim teškim danima neophodna.

S obzirom da je džuma-namaz obustavljena osim sa članovima džematskih odbora radi očuvanja kontinuiteta džuma-namaza, na sjednici su razmatrane medijske aktivnosti zaposlenika Islamske zajednice koje bi bile svojevrsna alternativa sedmičnom obraćanju sa džuma-namaza. Zaključeno je da će glavni imami zajedno sa imamima sprovesti mjere propisane od strane Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH i da će u skladu sa mogućnostima naći načina ostvarivanja komunikacije sa džematlijama. Također, rukovodioci obrazovnih ustanova su također iznijeli svoje planove u vezi ove tačke. Posebno je naglašena potreba ohrabrivanja ljudi i kroz razne vidove razgovora, predavanja i obraćanja i osnaživanje njihove veze sa Gospodarom, te bi im trebali olakšati brige i strahove koji su evidentni kod značajnog broja građana.

Sjednici su prisustvovali glavni imami svih medžlisa Muftijstva bihaćkog, te dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, direktor medrese „Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu, rukovodioci službi, te saradnik za medije Muftijstva bihaćkog.

The post Održana online sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva bihaćkog (FOTO) appeared first on usn.ba.

Izvor: usn.co.ba