Oglasilo se i Tužilaštvo USK povodom sinoćnje akcije u V. Kladuši, USN.ba objavljuje službene razloge pretresa kabineta načelnika općine i saslušanja Edine Abdić Pleho

Po naredbi Općinskog suda Velika Kladuša a na zahtjev Tužilaštva USK-a službenici MUP USK-a, Policijske stanice Velika Kladuša sinoć su izvršili pretres prostorija Općinskog organa uprave općine Velika Kladuša, kao i porodične kuće osumnjičenog lica u cilju utvrđivanja potpunog i pravilnog činjeničnog stanja i dokumentovanja krivičnog djela “Oduzimanje ili uništenje službenog pečata ili službenih spisa” iz člana 367 Krivičnog zakona FBiH.„U istom cilju su, po nalogu Tužilaštva saslušani svjedoci i ispitano osumnjičeno lice, a nastaviće se poduzimati i druge istražne radnje do potpunog rasvjetljavanja ovog djela“, kazala je Irena Marjanović Čavkić, portparol kantonalnog Tužilaštva.

Službeni pretres zgrade Općine vezan je za posljednja dešavanja u vezi Općinskog vijeća, čiji pečat je prema izjavama predsjedavajućeg Općinskog vijeća Fikreta Bašića, prisvojila Edina Abdić Pleho. Naime, Općinsko vijeće Velike Kladuše je 31. marta usvojilo Budžet, a samo dan poslije Općinski načelnik sam je proglasio budžet općine Velika Kladuša u Službenom glasniku. Predsjedavajući Vijeća nije mogao pečatom ovjeriti usvojenu Odluku o Budžetu i ostale donesene odluke sa sjednice Vijeća, jer je istom bio onemogućen pristup pečatu. Nakon ovih dešavanja, stranke dosadašnje opozicije u Vijeću na press konferenciji održanoj u utorak, 2. aprila najavile su da će o ovim dešavanjima obavijestiti nadležne institucije, pa je i sinoćnja policijska akcija kao i aktuelna istraga rezultat toga.

Iako je ranije javljeno da je uhapšena Edina Abdić Pleho, zastupnica Laburističke stranke BiH u Skupštini USK-a, kako smo doznali, ista je ispitana u Policijskoj stanici, a nakon toga puštena kući.

Čavkić Marjanović je potvrdila da u sinoćnjoj akciji nije bilo uhapšenih lica niti je predložen pritvor za bilo koje osumnjičeno lice.

Dalja istraga na ovom slučaju se nastavlja.

The post Oglasilo se i Tužilaštvo USK povodom sinoćnje akcije u V. Kladuši, USN.ba objavljuje službene razloge pretresa kabineta načelnika općine i saslušanja Edine Abdić Pleho appeared first on usn.ba.

Izvor: usn.co.ba