Ovaj napitak mogao bi ubrzati mršavljenje, tvrdi dijetetičarka

DOBRO je poznato da je voda najbolji napitak na Zemlji. Voda je saveznik u mršavljenju jer zadovoljava apetit.
Veliko istraživanje temeljeno na podacima Nacionalne ankete o zdravstvenim pregledima (NHANES) objavljeno u Annals of Family Medicine otkrilo je značajnu povezanost između neadekvatnog unosa vode i pretilosti, sugerirajući da dobra hidratacija igra ključnu ulogu u kontroli tjelesne težine.
Dakle, jasno je da svi koji pokušavaju smršavjeti trebaju piti vodu, ali postoji li nešto što bi moglo ubrzati gubitak kilograma?
“Probajte vodu s kuminom”, predlaže dijetetičarka Trista Best.
Vodu s kuminom možete jednostavno napraviti kod kuće koristeći osušene sjemenke kumina. Ovaj začin bogat antioksidansima pokazao se dobrim za jačanje imunološkog sustava i zdravlje crijeva, smanjenje upale i smanjenje rizika od raka.
Kumin je istraživan i pokazalo se da ubrzava metabolizam kod onih koji su smršavjeli. Brži metabolizam znači da tijelo brže troši kalorije”, pojasnila je Best.

U malom kliničkom ispitivanju, u kojem je sudjelovalo 88 pretilih žena, eksperimentalna skupina žena jela je jogurt s kuminom u dva obroka dnevno tijekom tri mjeseca. Kontrolna skupina je u istom razdoblju jela istu količinu jogurta, ali bez dodatka kumina u prahu. Pokazalo se da su samo one žene koje konzumiraju kumin značajno smanjile svoju težinu, indeks tjelesne mase, opseg struka i postotak tjelesne masti. Također su imale niže razine ukupnog kolesterola, triglicerida i LDL (lošeg) kolesterola u krvi, dok su zabilježile rast dobrog HDL kolesterola.
Best također kaže da voda od kumina pomaže u regulaciji razine šećera u krvi pomažući stanicama da pravilno reagiraju na glukozu i inzulin. Kad vam je šećer u krvi visok, u vašim se stanicama može pohraniti više glukoze nego što vam je potrebno za energiju i ona se može pretvoriti u masnoću.

Kako napraviti vodu s kuminom?

Voda s kuminom može se konzumirati topla i hladna. Namočite žlicu sjemenki kumina u šalici preko noći. Ujutro prokuhajte smjesu oko pet minuta. Kad se voda ohladi, ocijedite sjemenke i popijte ju.
“Preporučujem da dodate malo prirodnog zaslađivača ili cimeta kako biste poboljšali okus ovog pića koji je drvenast”, savjetuje Best.