Pandurević: Prema informacijama koje sam upravo dobila – Pljačka ‘‘Alumine‘‘ se ubrzano realizuje

“Poslednji čas za radnike ‘Alumine‘ i zvorničku regiju: Biti ili ne biti! Hoće li ‘Alumina‘ završiti na groblju ‘Pavgordovih‘ firmi?”, napisala je članica Glavnog odbora SDS-a, Aleksandra Pandurević na svom Facebook profilu.

Njenu izjavu prenosimo u cjelosti:

“Premijer Višković potvrdio je da ima koronu. Želim mu brz oporavak. No, ta informacija je njegova privatna stvar i nije od javnog interesa. Od javnog interesa je da se premijer oglasi o virusu ‘‘Alumina‘‘ zbog kojeg je u samoizolaciji od sredine jula mjeseca dok se ubrzano sprovodi plan otimačine ‘Alumine‘. Ili, bilo bi časno da podnese ostavku. Skrivanjem neće pobjeći od odgovornosti.

Prema informacijama koje sam upravo dobila, pljačka ‘‘Alumine‘‘ se ubrzano realizuje. Direktori Poreske uprave, Fonda PIO, FZO, Voda Srpske i Elektro Bijeljine, kao i ministarka finansija Zora Vidović su potpisali nezakonite ugovore o prenosu potraživanja od FG ‘‘Birač‘‘ na fočanski ‘‘Pavgord‘‘, a na račun Poreske i Ministarstva finansija već su legla 23 miliona КM. Ostalo je da ‘Pavgord‘ uplati do 17.septembra još 20 miliona kako bi ubrzano, prije izbora, okončali jednu od najvećih pljački. Za 43 miliona, kroz nezakonite radnje, njihova biće ‘Alumina‘ koja vrijedi preko 600 miliona КM, ima zalihe i potraživanja od ukupno 120 miliona КM i ove godine će imati izvoz od oko 400 miliona КM. 

Šta radnike čeka? Oni koji su kunu u patriotizam, poslednja bogatstva i resurse Srpske otimaju sebi i svojim sumnjivim tajkunima, dok 1.600 radnika čeka neizvjesna sudbina, kao i one zaposlene u firmama koje se oslanjaju na ‘Aluminu‘.  Uplašeni gubitkom vlasti, požurili su da pljačku dovrše prije izbora. Po starom, isprobanom receptu, oni će se domoći preduzeća, a radnici će završiti na ulici. To je bila sudbina ‘Pavgordovih‘ preduzeća koja je kupio u Bijeljini:

 – Šećerane i Žitoprometa, ali sljedećih fabrika:

-Fabriku malih kućanskih aparata ‘‘Termika‘‘ u Foči kupio je za 420.000 КM, radnici su otišli na ulicu, a on je tu napravio podrum pića

– Fabriku ‘‘Trikotaže‘‘ je sravnio sa zamljom i sagradio tri stambene zgrade

– Na poslu nije ostao nijedan radnik ni ‘‘Čarapare‘‘ koju je pretvorio u svadbeni salon

-I svi radnici ‘‘Foleda‘‘ u Miljevini završili su na ulici  

Radnici ‘Alumine‘ ali i svi koji žive u regiji Birča pred izborom su: hoće li biti nastavak ovog niza onih koji su završili na ulici ili će se izboriti za sebe i svoje porodice. 

1. Pozivam Tužilaštvo BiH da, po zaprimljenim krivičnim prijavama, ne čeka da djelo bude završeno, nego da ga i zaustavi i donese privremenu mjeru zabrane raspolaganja garancijom, depozitom i prodajom potraživanja! 

Pravobranilac Milimir Govedarica nije se mogao saglasiti sa ugovorima kojima država ustupa poreze i doprinose jer je to nezakonito i do sada nezabilježeno u svijetu. Porezi su primarni budžetski prihod i Poreska uprava je ovlašćena da za račun državnog budžeta vrši naplatu ovih potraživanja. Poreska nema ovlašćenja da naplatu prenese na nekog ‘Pavgorda‘, posebno jer on nije imalac javnih ovlašćenja. Zakon o obligacionim odnosima, njegov član 436. zabranjuje prenos potraživanja ‘koje se po svojoj prirodi protivi prenošenju na drugog ‘, a to su porezi, doprinosi i druga davanja. Takav prenos potraživanja ne može odobriti ni pravobranilac, niti ugovor smiju potpisati direktori preduzeća. Takav prenos potraživanja, eventualno, može jedino odobriti Narodna skupština RS kao zakonodavac.  

2. Кoga štiti Govedarica, čiji je pravobranilac? Države ili kontraverznog ‘Pavgorda‘ i gladne ekipe koja stoji iza njega? Zašto je Govedarici danas prihvatljivo ono što je odbijao dok je bio član UO ‘Alumine‘?

Narode moj, jeste li primijetili da Milorad Dodik, Željka Cvijanović, Radovan Višković, koji imaju mišljenje i o svakom naoblačenju i vegeta su u svakoj čorbi, odjednom ćute!? Ćute vrlo dugo o nezakonitoj prodaji najvažnijeg resursa na istoku Republike Srpske! Ćute o uništavanju strateški važne regije u Srpskoj. Progovorite i ako imate hrabrosti, makar kažite da podržavate ovaj kriminalni plan uništavanja zvorničke regije! Stanite iza svojih (ne)djela!

Ćutanje će možda odgovornosti spasiti Dodika i Cvijanovićevu jer su se proglasili ‘‘nenadležnim‘‘, ali Viškovića neće. On ima zakonsku obavezu da spriječi krivično djelo u režiji njegove Vlade i nosi odgovornost za njeno postupanje”, navela je Pandurević.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba