Patrijarh SPC-a Porfirije: Jedinstvo između Srbije i Republike Srpske je nerazdvojivo

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik odlikovao je u Beogradu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija ordenom Republike Srpske na lenti.

 

Orden je patrijarhu uručeno za “naročite zasluge prema Republici Srpskoj”.

 

Kako se navodi u obrazloženju, odlikovan je “za pastirsku brigu i ljubav prema Republici Srpskoj i zasluge u razvijanju vjere, te pružanje nesebične podršku svom narodu gdje god da se on nalazi”.

 

– Ovaj orden koji sam primio razumem kao izraz ljubavi našeg naroda iz Republike Srpske prema Srbiji i prema onoj braći i sestrama koji žive u Srbiji, a svi smo jedna porodica – kazao je, među ostalim, Porfirije.

 

Porfirije je u Domu vojske u Beogradu prisutvovao svečanosti, kako je najavljeno, održanoj povodom Dana Republike Srpske, koji je inače obilježen 9. januara. Svečanost je organizirana i povodom dana proglašenja prvog Ustava Republike Srpske, koji se obilježava 28. februara.

 

Porfirije je na svečanosti govorio o potrebi jedinstva između Srbije i Republike Srpske.

 

– Zato je to jedinstvo, nezavisno od sile koja Boga ne moli, nerazorivo. Iz takvog jedinstva proizilazi svaki naš napredak – kazao je.

 

Pozvao je, uz ostalo, na molitvu za mir, “svuda gdje živi naš narod”.

 

– Bog najbolje zna šta je ljudima potrebno, a mi znamo da Bog želi mir svim narodima i čitavom svijetu. Naročito danas kada o miru gotovo svi govore, a najviše o miru govore oni koji proizvode oruđa nemira – kazao je.

 

Obraćajući se prisutnima, Dodik je među ostalim rekao da je ponosan što je “učestvovao u stvaranju Republike Srpske 9. januara 1992. godine”. Ukazao je na značaj usvajanja ustava tog eniteta koji su, kako je rekao, “napisali najumniji ljudi srpskog naroda iz tog perioda”.

 

Republika Srpska obilježava 9. januar, uprkos odlukama Ustavnog suda BiH o njegovoj neustavnosti.

 

Taj praznik osporavaju institucije Evropske unije, Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) i zapadne zemlje, jer proslava 9. januara za njih predstavlja udar na Ustav Bosne i Hercegovine, te Dejtonski mirovni sporazum.