Performans Žena u crnom u Beogradu: “Srebrenica – ime genocida”

Bili su istaknuti i transparenti “Uklonite mural ratnog zločinca Ratka Mladića!” i “Pamtimo!”

 

Nevladina organizacija Žene u crnom (ŽUC) održala je večeras na centralnom beogradskom Trgu Republike stajanje u crnini sa ćutanjem povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici prilikom koga je izvedena i scenska akcija “Srebrenica – ime genocida”, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Pored velikog transparenta “Srebrenica – ime genocida”, aktivistkinje i aktivisti ŽUC-a držale su i desetak manjih na kojima je bila ispisana cifra 8.372 i tri tačke.

 

Bili su istaknuti i transparenti “Uklonite mural ratnog zločinca Ratka Mladića!” i “Pamtimo!”.

 

Aktivistiknje i aktivisti ŽUC-a nosili su i ispisane poruke na kojima je između ostalog pisalo: “Haški tribunal je osudio na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici Ratka Mladića, Zdravka Tolmira, Ljubišu Bearu i Vujadina Popovića”, “Evropski parlament je 15. 1. 2009. godine proglasio 11. juli Danom sećanja na genocid u Srebrenici”, “U genocidu je učestvovalo više od 20.000 pripadnika srpskih oružanih formacija”, “Genocid u Sreberenici je izvršen uz direktnu podršku režima iz Srbije” i “Svi autobusi za deportacije bili su iz Srbije: 7. juli – Šabac, Strela – Valjevo i Raketa – Užice”.

 

Tokom skupa u glavnom gradu Srbije umjetnički kolektiv “Škart” izveo je i scensku akciju “Srebrenica – ime genocida”.

 

Žene u crnom podsjetile su da je u Haškom tribunalu, van svake sumnje, dokazana individualna krivična odgovornost “velikog broja pripadnika srpskih oružanih formacija i političkih institucija” koje su djelovale “u duhu ostvarenja teritorijalnog projekta Velike Srbije”, dodajući da je genocid u Srebrenici dio tog projekta.