Policija Republike Srpske jedina je policija koja je osuđena za genocid

Danas se u manjem bh. entitetu obilježava Dan policije i 28 godina Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Policija Republike Srpske je jedina policija u Evropi koju je Međunarodni sud pravde u Hagu osudio da je počinila genocid.

Međunarodni sud pravde u Hagu donio je 26. februara 2007. godine Presudu o predmetu BiH protiv Srbije i Crne Gore zbog kršenja Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida. U toj presudi je utvrđeno “da su bosanski Srbi osmislili i implementirali genocid u i oko Srebrenice, kao i da je genocid počinjen u ime vlasti Republike Srpske”. Također, u presudi se navodi da su “u radnjama genocida učestvovali vojska i policija Republike Srpske”.

Svjedočeći na suđenju zločincu Radovanu Karadžić pred Tribunalom u Hagu, bivši pukovnik Vojske Republike Srpske Ljubiša Beara, priznao je da je policija RS strijeljala hiljade Bošnjaka poslije pada Srebrenice u julu 1995. godine.

“Vrlo se dobro sjećam da je na suđenju bio prikazan jedan telegram načelnika Centra javne bezbjednosti Zvornik Dragomira Vasića, gdje on kaže da je MUP preuzeo zadatke od vojske – da je opkolio i likvidirao 8.000 Muslimana”, rekao je Beara na suđenju Radovanu Karadžiću.

Ratni ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Tomislav Kovač optužen je za sudjelovanje u genocidu nad Bošnjacima Srebrenice počinjenom u julu 1995., potvrđeno je u iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.
Kovač je u vrijeme napada vojske i policije bosanskih Srba na zaštićenu zonu Srebrenice i Žepe bio na dužnosti zapovjednika policijskog štaba zaduženog za tu operaciju a ujedno je kao zamjenik ministra unutarnjih poslova RS operativno zapovijedao svim policijskim jedinicama.

Haški tribunal, Sud Bosne i Hercegovine, te sudovi u Srbiji i Hrvatskoj dosada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora, te izrekli četiri doživotne kazne (od čega jedna nepravomoćna) za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine.

Najveći broj presuda za Srebrenicu izrekao je Sud BiH, osudivši ukupno 25 osoba, u Haagu je osuđeno 14 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske, dok je srbijansko pravosuđe osudilo pet osoba za zločine u Srebrenici.

U policiji RS-a danas radi veliki broj bivših učesnika u genocidu nad Bošnjacima. Na čelu MUP-a RS je Dragan Lukač, ratni komandant policijskih snaga koji je učestvovao u svim operacijama ove genocidne skupine. Do danas nije rasvijetljena uloga Dragana Lukača u klanju zarobljenog Nedžada Dizdarevića. Prije dvije godine objavljen je video snimak na kojem se vidi kako Dragan Lukač ispituje zarobljenog Nedžada Dizdarevića i kako naređuje da ga odvedu, a nakon čega je zaklan.

O OVOJ TEMI PROČITAJ JOŠ: Ekskluzivno: Dragan Lukač naredio da se odvede zarobljeni Nedžad Dizdarević koji je zatim zaklan ( VIDEO)

Izvor vijesti: saff.ba