Posljednji ispraćaj velikanu: Abdulah Sidran ukopan u haremu Ferhadija džamije

Na dženazi koja je klanjana u Begovoj džamiji su bili prisutni članovi porodice, prijatelji, kolege i druge brojne istaknute javne ličnosti.

Dženazu je predvodio Husein ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u BiH. Tehvid se proučio u isto vrijeme u u Ferhadija džamiji.

Ranije je u Narodnom pozorištu u Sarajevu održana komemoracija Sidranu. Prostorije NPS su bile pune ljudi koji su došli da odaju počast bh. velikanu i kažu mu posljednje zbogom. Mnogi su plakali i prisjećali se najljepših dana sa Sidranom.

Abdulah Sidran je rođen 2. oktobra 1944. godine u Sarajevu.

Uređivao je omladinske listove i časopise, predavačke tribine. Do aprila 1992. bio je zaposlen na RTV Sarajevo, kao ‘vodeći dramaturg’.

U književnosti se javio šezdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju ‘šezdesetosmaškom’. Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća Svjetlost, Zmajeva nagrada).

U ratu objavljena, knjiga njegove poezije Sarajevski tabut nagrađena je priznanjem, Nagradom slobode, PEN-centra Francuske.

Izbori iz njegove poezije, u prevodu na njemački, francuski, italijanski, objavljeni u Austriji, Francuskoj, Italiji (Insel bin ich, im Herzen der Welt, Cercueil de Sarajevo, La bara di Sarajevo). Za italijansko, dvojezično, izdanje, dobio nagradu ‘Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo’.

Scenarista je filmova Sjećaš li se Dolly Bell?, Otac na službenom putu, reditelja Emira Kusturice, Kuduz Ademira Kenovića.

Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu. prenosi n1

Izvor vijesti: haber.ba