Prošlo je pola godine: “U Gazi samo što nije nastupila opšta glad, situacija je gora od šokantne”

Samo što nije nastupila opšta glad“, napisala je na mreži X šefica Unicefa Katrin Rasel.

Ona je dodala da je ubijeno više od 13.000 djece, prema statistici zdravstvene službe Gaze, kojom upravlja Hamas.

„Nivo i brzina razaranja je šokantna. Djeci je potreban prekid vatre odmah“, dodala je ona.

Generalni direktor Međunarodne organizacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (IFRC) Žagan Šapagen, rekao je da je situacija „više nego šokantna“.

„Milioni života su u opasnosti zbog gladi. Humanitarna pomoć apsolutno mora da stigne do onih kojima je potrebna, ne sutra, nego odmah“, rekao je on.

IFRC je podsjetio da je 18 članova njihove mreže, 15 zaposlenih ili dobrovoljaca palestinskog Crevenog polumeseca i troje iz hitne medicinske službe u Izraelu Magen David Adom, ubijeno od 7. oktobra kada je počeo rat.

Šapagen je preko mreže X pozvao na zaštitu civila, humanitarnih i medicinskih radnika i njihovih instalacija, kao i bezuslovno oslobađanje svih talaca.

Šef Biroa UN za humanitarna pitanja (Ocha) Martin Grifits u subotu je ocijenio da je rat između Izraela i Hamasa „izdaja čovječanstva“.

Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) je istakao da, iako je od vitalnog značaja da humanitarna pomoć stalno stiže u Gazu, to može da čini samo dio rješenja,piše N1

„Dvije strane treba da vode svoje vojne operacije na način da poštede civile, napisao je Komitet na mreži X.

U napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra ubijeno je 1.170 ljudi, prema podacima agencije Frans pres, na osnovu zvaničnih podataka. Od 250 otetih osoba u tom napadu, njih 129 je i dalje u Gazi, a smatra se da je od toga njih 34 umrlo.

U vojnim operacijama koje je Izrael pokrenuo kao odgovor na taj napad do sada je u Gazi poginulo 32.175 ljudi, prema podacima ministarstva zdravlja Hamasa.

Izvor vijesti: haber.ba