„Zastava sa ljiljanima“ – PRVA ZASTAVA NEZAVISNE DRŽAVE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE!

Na današnji dan 1992. godine Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine usvojilo je prvu zastavu i grb međunarodno priznate nezavisne države Republike Bosne i Hercegovine. Zastava sa ljiljanima bila je zvanična zastava Republike Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do 1998. godine, a ne „ratna zastava“ kako je neki žele prikazati unatrag nekoliko desetljeća.
Zastava sa ljiljanima podignuta je 22. maja 1992. godine ispred sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku, kada je Republika Bosna i Hercegovina, zajedno sa Republikom Hrvatskom i Republikom Slovenijom zvanično primljena u Organizaciju Ujedinjenih nacija.

Zastava se zasnivala na onoj iz srednjovjekovne Bosne i bosanske dinastije Kotromanića – bijela zastava s grbom u sredini. Grb je bio replika grba prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića i predstavlja zlatno obrubljeni plavi štit s kosom linijom i šest zlatnih ljiljana. Ona
nije bila zastava mržnje i netolerancije prema bilo kome, već zastava Republike Bosne i Hercegovine, koja ne simbolizuje samo jedan narod, već samo jednu državu BiH, u srcima je svih bosanskohercegovačkih patriota i može biti problem samo onima kojima smeta postojanje države Bosne i Hercegovine.


Dakle, karakteriziranje ove zastave kao ratne, nije samo neprecizno, već i povijesno nepošteno i zlonamjerno. Njena prisutnost u međunarodnim okvirima i UN-a potvrđuje njenu legitimnost i značaj, predstavlja našu hiljadugodišnju bogatu kulturnu baštinu, identitet i zajedništvo svih ljudi u našoj multietničkoj državi, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

Zastava sa ljiljanima i grb, kao i himna “Jedna si jedina”, bila su zvanična obilježja nezavisne države Republike Bosne i Hercegovine sve do 1998. godine, kada su zamijenjeni današnjom zastavom i himnom. Oblik i izgled sadašnje zastave BiH uređen je Zakonom o zastavi Bosne i
Hercegovine.

Neka nam dugo živi naša jedina domovina Bosna i Hercegovina!

Izvor:GO AM SDA Bihać