Ptičiji grip otkriven u mlijeku u SAD

“Virus je ranije otkriven u sirovom mlijeku. Iako će pasterizacija vjerovatno deaktivirati virus, ne očekuje se da će proces u potpunosti ukloniti prisustvo virusnih čestica”, navodi se u saopštenju.

Nacionalna anketa FDA je dalje otkrila tragove ptičjeg gripa u “mlijeku oboljelih životinja, u sistemu za preradu i na policama”, prenosi Srna.

“Do danas nismo vidjeli ništa što bi promijenilo našu procjenu da je komercijalno snabdijevanje mlijekom bezbjedno. Ukoliko se u procesu testiranja pronađe genetski materijal virusa, to ne znači da uzorak sadrži netaknut, zarazni patogen”, ističe se u saopštenju.

U međuvremenu, Ministarstvo poljoprivrede SAD objavilo je da je od ponedjeljka, 22. aprila, ptičji grip pronađen u 33 stada muznih krava u osam država.

List “Vašington post” piše da iako visokopatogena ptičja influenca cirkuliše više od 20 godina, njeno širenje na goveda izaziva uzbunu.

“Zabrinutost je što se pojavljuje u mnogo više uzoraka, što znači da je infekcija raširenija u krdima miječnih krava nego što smo mislili”, rekao je neimenovani američki zvaničnik zadužen za javno zdravlje za “Vašington post”.

Ministarstvo i FDA pozvali su potrošače da izbjegavaju da piju sirovo mlijeko kako se situacija razvija. Nadležni organi saopštili su da se dalji rezultati očekuju u narednim danima i sedmicama, pišu nezavisne.

Izvor vijesti: haber.ba