Radite od kuće? Vodite računa o položaju tijela i kako sjedite!

Radite od kuće? Vodite računa o položaju tijela i kako sjedite!

Pravilno držanje tijela je važan faktor u mnogim stvarima. Pomaže u sprječavanju bolova u leđima te smanjuje šansu od  osteoporoze u starijoj dobi. Osim zdravstvenih dobrobiti, pravilno držanje daje dojam da ste mlađi i pristupačniji. Evo nekoliko načina za poboljšanje vašeg držanja.

1. Ne hodajte pogrbljeno

Ovakvo držanje je loše za kralježnicu. Ako vam uđe u naviku, mogli biste se naviknuti. Da biste poboljšali držanje, zamislite da držite knjige na glavi. Hodajte sa samopouzdanjem i samouvjerenošću.

2. Ako dugo sjedite, pravite pauze

Ako sate i dane provodite sjedeći ispred računala i još uz to ako stolica na kojoj sjedite nije najudobnija, važno je povremeno ustajanje. Svakih pola sata ustajte i malo prošetajte. Na taj način pridonijet ćete pravilnom držanju.

3. Uši moraju biti u ravnini s ramenima i bokovima

Najjednostavniji način provjere pravilnog držanja je tako da obratite pozornost jesu li uši u ravnini s ramenima i bokovima. Provjerite to dok radite i sjedite satima. Ako niste sigurni u svoje držanje, najbolje je da se naslonite leđima na zid i poravnate uši prema ramenima i bokovima, to će vam pomoći da odredite pravilno držanje.

4. Sjedite ravno

Uvijek nastojite sjediti ravno, posebno ako se radi o dugotrajnom sjedenju. Odaberite udoban položaj, stolicu i ugodno okruženje.

5. Lumbalna podrška

Za pravilno držanje bolje je imati stolicu koja pravilno podupire leđa i bokove. Obično je to stolica koja pruža potporu vratu i gornjem dijelu leđa te potpunu potporu kukovima. Mora biti udobna.

6. Vježbajte

Nekoliko vježbi može vam pomoći i biti korisno za vaše držanje. To su najčešće osnovne vježbe. Najbolje je posavjetovati se s odgovarajućim stručnjakom s obzirom na vaše vježbe kralježnice koje mogu utjecati na pravilno držanje.