Ruske i kineske dezinformacije o korona virusu

Širenjem neistina o korona virusu Kina i Rusija nastoje produbiti strah od pandemije, izazvati paniku i nepovjerenje na Zapadu te odvratiti pažnju od njihovih vlastitih borbi sa epidemijom, pišu svjetski mediji.

Preuzimanje ruskog stila

Kina i Rusija koriste širenje novog korona virusa kako bi provele kampanje dezinformacija nastojeći dovesti u sumnju način na koji SAD postupaju s krizom i odvratiti pažnju od njihovih vlastitih borbi sa pandemijom, tvrde američki obavještajni zvaničnici i diplomate, napisao je Njujork tajms (The New York Times).

Rusija i Kina, kao i Iran značajno su povećale svoju distribuciju dezinformacija o korona virusu od januara, čak ponavljajući i pojačavajući tuđu propagandu i neistine, izjavila je Lea Gabrijel (Gabrielle), koordinatorica Centra za globalni angažman pri Stejt departmentu. Ganrijel kaže da je taktika Rusa da puste lažnu poruku koju Kinezi i Iranci pokupe i promovišu, a zatim će se u Rusiji plasirati kineska ili iranska verzija poruke kako bi izgledali kao novi podaci koji su nezavisno nastali negdje drugdje, prenosi “Slobodna Evropa“.

Iako Kina ima dugu istoriju propagande i nastojanja da prilagodi svijet slijedeći vlastiti narativ o geopolitičkim pitanjima, rijetko je trošila ogromne resurse na teorije zavjere. No, to se promijenilo tokom pandemije, ističe Njujork tajms, dodajući da su u visoko koordinisanoj kampanji kineski zvaničnici i institucije proširili razgovore usredotočene na dvije naracije: da su Sjedinjene Države krive za porijeklo virusa i da je Komunistička partija uspješno suzbila virus nakon teške borbe, potvrđujući superiornost kineskog sistema.

Kineski početni neuspjesi u borbi protiv virusa spriječili su vladu u Pekingu da pokrene propagandnu kampanju o promociji vlastitih dostignuća prisilivši je da prihvati dezinformacije ruskog stila, rekao je Metju Krenig (Matthew Kroenig), bivši zvaničnik CIA-e i autor nove knjige o rastućoj konkurenciji između Kine i Sjedinjenih Država, “Povratak rivala velikih sila”. “Dio razloga zbog kojeg Kinezi kopiraju ruski način je taj što su pogrešno upravljali krizom”, rekao je Krenig. “Ali oni uče od Rusa.”

Jedinica za dezinformacije Evropske unije tvrdi da je Rusija preusmjerila svoje propagandne napore ka Evropi i prema NATO-u šireći teorije zavjere o korona virusu, dok američki zvaničnici tvrde da web stranice usklađene s Kremljom trguju teorijama zavjere radi širenja straha u Evropi i političkih podjela u Sjedinjenim Državama, napisao je Njujork tajms.

Lavina čarobnjaštva

Brzinu širenja korona virusa svijetom nadmašila je zasljepljujuća lavina čarobnjaštva i propagande na društvenim mrežama a veliki dio njih navodno potiče iz Rusije, napisao je urednički tim Vašington posta (The Washington Post) ističući kako je – kao i uvijek po pitanju odnosa sa Zapadom – glavna valuta Moskve dezinformacija.

U Vašingtonu je visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao Kongresu da su lažni internetski nalozi, web stranice i tradicionalni mediji, sve pod okriljem Kremlja, produbili strah od pandemije “kako bi pokušali unaprijediti svoje prioritete.” Dokument Evropske unije, o kojem je Rojters (Reuters) ranije izvještavao, otkriva da su ruski mediji pod kontrolom države iskoristili krizu javnog zdravstva kako bi započeli ambicioznu kampanju dezinformacija na Zapadu čiji je cilj sijati sjeme panike i nepovjerenja.

EU portparol je rekao da se Moskva “igra ljudskim životima”, dok je ruski portparol, Dmitrij Peskov, odbacio te navode kao “rezultat antiruske opsesije”. No, ističe urdnički tim Vašington posta, u širenju neistina o korona virusu, Rusija nije jedini prestupnik.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zao Lijian doveo je u sumnju činjenicu da je virus porijeklom iz kineske provincije Vuhan, neutemeljeno sugerišući da ga je tamo dostavila američka vojska. S druge stane, naglašava Vašington post, američki političari su također uskočili u propagandne ratove – Tom Koton (Cotton, republikanac u Arkansasu i povjerenik Donalda Tramp (Trump), tvrdi je da je laboratorij u Vuhanu, gdje su opasni patogeni predmet istraživanja, možda izvor korona virusa.

Uznemireni vrtlogom glasina, neosnovanim nagađanjima i lažima, američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti molili su javnost da to ne dijeli na drštvenm mrežama. Nažalost, ukazuje Vašington post, rusko uplitanje u američke izbore 2016. pokazalo je da je Amerika plodno tlo za takve informativne ratove. Poenta je u pravljenju zbrke, bacanju sumnje na sve i slabljenju američkog političkog tijela, što kao sredstvo napada može našteti jednako kao i sam virus, zaključuje vašingtonski list.

Kampanja protiv Poljske

Volstrit žurnal (The Wall Street Journal) prenosi komentar Stanislava Žarina, portparola poljske službe za sigurnost koji tvrdi da je posljednjih dana Poljska pogođena sa dvije dezinformacione kampanje povezane s pandemijom te da Rusija koristi lažne vijesti da bi oklevetala Poljsku i izazvala destabilizaciju Evrope.

Žarina navodi da je prva dezinformacija plasirana 22. marta kada je citiran Alesio Diamato (Alessio D’Amato), visoki zdravstveni zvaničnik u italijanskoj regiji Lacio, tvrdeći da je Poljska zaplijenila rusku zaštitnu opremu namijenjenu njegovoj regiji oboljeloj od korona virusa. Optužbe su prenijele neke od najvećih medijskih kuća u Italiji, dok su korisnici interneta u Italiji optužili Poljsku za nedostatak empatije i kršenje evropske solidarnosti. No, ističe Žarina, poljsko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da se oduzimanje maski nikada nije desilo. Naknadno je italijanska ambasada u Varšavi potvrdila da će se “isporuka maski u Italiju uskoro odvijati bez većih problema”, ali nije rekla da li su početne priče istinite ili neistinite.

Otprilike u isto vrijeme, 23. marta, poljsko-italijanski odnosi bili su meta još jedne akcije kampanje dezinformacijama, navodi autor komentara kojeg objavljuje Volstrit žurnal. Aleksej Puškov, ruski senator i bivši predsjednik Odbora za međunarodna pitanja u Dumi, napisao je da je Poljska zatvorila svoj vazdušni prostor ruskom avionu koji isporučuje pomoć Italiji. Tvrdio je da je odluka Poljske primorala avion da krene obilaznim putem, odgađajući isporuku medicinske opreme.

Izjave ruskog zvaničnika prenijeli su mediji i korisnici interneta ne samo u Rusiji, već i u zemljama Evropske unije poput Italije i Irske. Nekolicina političara iz zemalja članica EU-a također je podržala naraciju da su poljske vlasti bile toliko zaslijepljene antiruskim osjećajima da su povrijedile Italiju za vrijeme njene krize, samo da bi omalovažili Rusiju. Bile su to ponovo lažne vijesti, ističe Žarina dodajući da su poljske vlasti također otkrile da ruska vojna letjelica nikada nije planirala proći kroz poljski vazdušni prostor; nije podnijet zahtjev za pristupom. Sutradan, 24. marta, Puškov je izbrisao svoj tvit u kojem je pisao o poljskim radnjama.

Izvor vijesti: haber.ba