Broj nezaposlenih raste svaki dan: U BiH 7.000 prekida ugovora

Zabrinjavajući podaci o hiljadama otpuštenih radnika uslijed epidemiološke krize zbog koronavirusa proteklih dana stižu iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Iz službi za zapošljavanje saznajemo da su im se od sredine marta građani počeli masovno javljati zbog prestanka radnog odnosa.

Za samo tri dana, u periodu od 25. do 27. marta Služba za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona zaprimila je više od 200 zahtjeva za ostvarivanje prava nezaposlenih osoba, temeljem prestanka radnog odnosa.

“Zabrinjavajuće su najave računovodstvenih agencija o masovnim otpuštanjima po nalogu svojih komitenata. O tome koliko se o ekstremnim brojkama radi govori i podatak da se u čitavom mjesecu februaru 659 osoba javilo u evidenciju nezaposlenih naše Službe zbog prestanka radnog odnosa. Ovim informacijama želimo potvrditi opravdanu zabrinutost javnosti o opstanku privrede u vanrednim uvjetima”, govore nam iz Službe za zapošljavanje HNK-a.

Otkazi počeli od 18. marta

Na području Kantona Sarajevo do sada su evidentirane ukupno 58.484 nezaposlene osobe. Podaci Službe za zapošljavanje KS pokazuju da je najmanji broj registrovanih nezaposlenih osoba u ovoj godini bio na dan 18. mart – 58.029 nezaposlenih.

“Od tada počinje primjetno intenziviranje novih prijava. Od 18. do 30. marta broj novoprijavljenih na evidenciji naše službe porastao je za 455 osoba, koje se uglavnom prijavljuju na evidenciju nezaposlenih zbog prekida radnog odnosa”, kazali su nam iz Službe za zapošljavanje KS.

U entitetu Republika Srpska slična je situacija. Na evidenciju nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje RS-a tokom marta mjeseca, zaključno sa 27. martom, prijavljeno je 2.580 osoba. Od ukupnog broja prijavljenih, 580 osoba je bez radnog staža i 2.010 sa radnim stažom. Također, za 399 osoba sa stažom, radni odnos je prestao u toku mjeseca marta.

Najteže ugostiteljima

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, više od 7.000 radnika je dobilo prekid ugovora o radu i najveći dio odnosi se na radnike u ugostiteljstvu, drvoprerađivačkoj industriji i oblasti tekstila.

Predsjednik Sindikata Selvedin Šatorović govori nam kako će se ovaj broj udvostručiti ukoliko vlasti do kraja sedmice ne donesu mjere podrške privrednicima i radnicima.

“Nemamo apsolutno nikakvih mjera Vlade FBiH koje bi na bilo koji način pomogle poslodavcima da zadrže radnike koji trenutno nisu u mogućnosti raditi zbog mjera koje je naložio Krizni štab FBiH. Mi smo tražili da Vlada FBiH preuzme na sebe obavezu plaćanja poreza i doprinosa naredna tri mjeseca, i to samo za one firme i preduzeća koja odluče zadržati radnike na poslu. To bi značilo da za radnika koji, na primjer, ima plaću od 1.000 KM, država preuzme onaj dio koji se tiče poreza i doprinosa, a da neto plaću isplati poslodavac. To je jedan od najboljih načina pomoći poslodavcima i radnicima kojima je potrebno da u ovim problemima barem ne brinu o tome hoće li imati egzistencijalnih problema i ostati bez zdravstvenog osiguranja. Druga od mjera jeste da se poslodavci oslobode zakonskog plaćanja poreza na dobit za 2019., da se plaćanje PDV-a sa 10. u mjesecu prebaci na posljednji dan u mjesecu. Tražili smo i da se izvrši jednokratna pomoć prema najugroženijoj populaciji, to jest penzionerima koji imaju najnižu penziju, u visini od 70 do 100 KM”, kazao nam je Šatorović.

Radnicima kojima su iz službi za zapošljavanje kazali da tek za 45 dana predaju izjavu o prekidu radnog odnosa koja im osigurava mjesečnu naknadu nakon gubitka posla, što je zadesilo ugostitelje na području Zeničko-dobojskog kantona, Šatorović poručuje da takve slučajeve moraju prijaviti inspekcijskim organima.

“To je jedini način da imaju minimalna sredstva za život i ne trebaju prihvatati takvu situaciju. Neka se nama jave za pomoć”, dodaje Šatorović.

Ipak, iz Saveza samostalnih sindikata vjeruju da će se do kraja sedmice stvari promijeniti na bolje, odnosno da će Vlada FBiH podržati privrednike.

“Svaki dan znači gubljenje novih radnih mjesta. Nadam se da neće biti kasno za uvođenje ekonomskih mjera i da će se to desiti do kraja sedmice. Nadamo se da će to biti kvalitetne i obzirne mjere. Ukoliko se Vlada FBiH izdigne i realno sagleda stvari, mislim da ima nade za bh. ekonomiju i šansu da se naša zemlja nakon pandemije nastavi boriti s drugim problemom, a to će biti ogromna recesija. Ako svi budemo na istom fonu, iz toga ćemo izaći kao pobjednici”, govori nam Šatorović te dodaje da su vlasti u RS-u u ovoj epidemiološkoj krizi energičnije i efikasnije djelovale, dok se FBiH bavila političkim promjenama kriznih štabova.

Podsjećamo, svim službama za zapošljavanje u našoj zemlji proteklih dana prijem stranaka vrši se uglavnom u slučajevima ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje, dakle u hitnim slučajevima. Nezaposlene osobe nisu dužne vršiti redovnu prijavu na biroe za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti, a svi rokovi za redovne prijave su prolongirani.

Osobe kojima je prestao radni odnos, radi ostvarivanja svojih prava, mogu se javiti službama putem e-maila ili telefonskih brojeve.

The post Broj nezaposlenih raste svaki dan: U BiH 7.000 prekida ugovora appeared first on usn.ba.