Ružnić i Fazlić zajedno sa predstavnicima IOM-a i UNHCR-a obišli LIPU, kamp spreman za 8 dana? (FOTO)

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona sa predstavnicima IOM i UNHCR-a i gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, obišao je lokaciju Lipa na kojoj će, tokom narednih osam dana, biti uspostavljen kamp za prihvat migranata.

Kako je dogovoreno na proširenom sastanku Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK, Grad Bihać pokrenuo je aktivnosti pripreme lokacije Lipa, za koju postoji saglasnost Gradskog vijeća, za uspostavljanje kampa za prihvat migranata migranata koji se trenutno nalaze van organiziranih prihvatnih kampova u Bihaću, čime je i njihovo i javno zdravlje.

– Na prijedlog Kantonalnog štaba civilne zaštite Unsko-sanskog kantona, Vlada Kantona, donijela je odlukau o korištenju sredstava posebne naknade za provođenje preventivnih mjera zaštite za obezbjeđivanje uslova za smještaja migranata na lokaciji Lipa kod Bihaća te je Gradu Bihaću doznačen iznos od 60 000 KM provođenje preventivnih mjera zaštite u pripremi lokacije Lipa za prihvat migranata. U uspostavljanju kampa pomoć je pružila i Federadalna uprava CZ, a uz podršku ministra sigurnosti VM BiH Fahrudina Radončića, dogovorena je podrška IOM i DRC u organizovanju kampa i prihvatu migranata dok traje opasnost zbog širenja koronavirusa, kaže premijer Mustafa Ružnić.

Tokom obilaska lokacije Lipa prezentovani su planovi za brzo uspostavljanje osnovne infrastrukture kako bi kamp bio u funkciji za prihvat za osam dana.

The post Ružnić i Fazlić zajedno sa predstavnicima IOM-a i UNHCR-a obišli LIPU, kamp spreman za 8 dana? (FOTO) appeared first on usn.ba.

Izvor: usn.co.ba