Samo 58 posto djece u Bosni i Hercegovini primilo prvu dozu vakcine protiv morbila

Stopa vakcinisane djece u BiH znatno je ispod preporučenih 90 do 95 posto.

Obilježavanje Proširenog programa imunizacije globalne inicijative pokrenute 1974. godine za proširenje dobrobiti osnovnih vakcina koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, počinje tokom ovogodišnje Evropske sedmice imunizacije.

Specijalni predstavnik Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za BiH Ervin Koreman izjavio je da vakcine ostaju najjače sredstvo protiv ozbiljnih oboljenja koja ponekad imaju smrtni ishod, uzrokovanih zaraznim bolestima,pišu Vijesti

“Zemlje su posvećene postizanju nivoa vakcinacije od 90 do 95 posto kako bi zaštitile svoju populaciju formulisanjem sveobuhvatnih politika imunizacije i prilagođavanjem usluga potrebama pojedinaca i zajednica. Svjetska zdravstvene organizacija će nastaviti da podržava te napore za dobrobit svih nas”, rekao je Koreman.

Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, u saradnji sa UNICEF-om i uz podršku Evropske unije i USAID-a, kontinuirano pomaže zdravstvenim vlastima u Federaciji BiH, RS i Brčko distriktu na unapređenju i provođenju redovnih programa imunizacije, te na uvođenju nove vakcine protiv HPV-a.

Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije za BiH podržala je program nadoknade propuštenih doza vakcine, od čega je koristi imalo više od 7.000 djece uzrasta od jedne do sedam godina koja su primila jednu od propuštenih doza, navodi se u saopštenju.

Izvor vijesti: haber.ba