Šef NATO-a o Putinovoj posjeti Sjevernoj Koreji: Zabrinuti smo

NATO je zabrinut oko podrške koju bi Rusija mogla pružiti sjevernokorejskom raketnom i nuklearnom programu, kazao je lider NATO-a, nakon prve Putinove posjete toj zatvorenoj državi s nuklearnim naoružanjem u 24 godine.

Putin je prilikom posjete i razgovora s vođom Sjeverne Koreje Kim Jong Unom obećao učvrstiti trgovinske i sigurnosne veze te da će podržati Sjevernu Koreju protiv SAD-a, bliskog saveznika svoga ljutog protivnika Južne Koreje.

SAD je optužio Sjevernu Koreju da je Rusiju opskrbila “desecima balističkih raketa i preko jedanaest hiljada spremnika municije” koje će koristiti u Ukrajini.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je na zajedničkom brifingu za novinare nakon razgovora s Državnim sekretarom SAD-a Antonyjem Blinkenom da ruski rat u Ukrajini potpomažu Kina, Sjeverna Koreja i Iran, koji priželjkuju pad NATO-a.

“Također, zabrinuti smo i oko moguće podrške koju bi Rusija mogla pružiti Sjevernoj Koreji, kad se govori o podršci njihovom raketnom i nuklearnom programu”, kazao je Stoltenberg.

Rekao je da ovo, zajedno s podrškom koju Kina daje ruskoj ratnoj ekonomiji, pokazuje da su sigurnosna pitanja u Evropi povezana s Azijom te dodao da će se na samitu NATO-a, koji će se održati idući mjesec u Washingtonu, učvrstiti veze NATO-a s Australijom, Novim Zelandom, Južnom Korejom i Japanom.

Stoltenberg je kazao da bi se Kina u nekom trenutku trebala suočiti s “posljedicama”.

“Ne mogu nastaviti imati normalne trgovinske odnose sa zemljama u Evropi dok istovremeno podupiru najveći rat u Evropi nakon Drugog svjetskog rata”, poručio je.

Stoltenberg je rekao da se još ne može znati o kakvim se posljedicama radi, ali da je to “pitanje kojime se treba pozabaviti, jer se ovako ne može nastaviti”. Na brifingu sa Stoltenbergom, Blinken je kazao da je Putinov put u Pyongyang pokazatelj da “očajno” želi učvrstiti odnose sa zemljama koje mogu podržati njegov rat u Ukrajini.

Dodao je da je podrška Kine omogućila Rusiji da zadrži svoju odbrambenu industrijsku bazu tako što Moskvu opskrbljuje sa 70 posto uvoza mašinskih alata te 90 posto mikroelektronike, prenosi Hina.

Izvor vijesti: haber.ba