Slovenija će Palestini poslati 2,5 miliona eura pomoći

Golob je rekao da rezolucija o Gazi, koju je u ponedjeljak usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a, daje nadu za rješenje o dvije države.

Pahor je to izjavio na marginama konferencije o humanitarnoj pomoći za Pojas Gaze u Jordanu nakon što je Vijeće sigurnosti usvojilo rezoluciju za prekid vatre u Gazi.

Za je glasano 14 članova Vijeća sigurnosti, dok je Rusija jedina bila suzdržana tokom glasanja.

Robert Golob se u međuvremenu u Jordanu sastao sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, s kojim je razgovarao o posljednjim dešavanjima u Palestini. Abbas se Pahoru i Sloveniji zahvalio na priznanju Palestine kao države.

“Odluka o priznavanju palestinske države doprinijet će očuvanju rješenja o dvije države, koje je sistematski uništavano te će doprinijeti obezbjeđivanju sigurnosti, mira i stabilnosti za sve”, rekao je Abbas,pišu Vijesti

Golob je rekao da njegova zemlja podržava legitimna prava palestinskog naroda i naglasio da Palestinci imaju pravo na samoopredjeljenje i stvaranje nezavisne države na svojoj zemlji.

On je također naglasio nophodnost uspostavljanja primirja u Pojasu Gaze i slanja humanitarne pomoći palestinskom narodu.

Izvor vijesti: haber.ba