Bidenov sin proglašen krivim po svim tačkama optužnice

Hunter Biden (54) osuđen je za tri optužbe vezane za vatreno oružje u prvom krivičnom gonjenju sina aktuelnog predsjednika SAD.

Tužitelji su rekli da je lagao na formularu prilikom kupovine revolvera “Colt Cobra” u oktobru 2018. godine, navodeći da nije korisnik droge niti zavisnik, uprkos problemu sa krekom.Hunter Biden se izjasnio da nije kriv po optužbama za krivična djela koje uključuju laganje o svojoj zavisnosti kada je ispunjavao vladin dokument za provjeru prilikom kupovine revolvera i ilegalno posedovanje oružja tokom 11 dana,pišu Vijesti

Presude su donijete nakon što je porota vijećala oko tri sata u njegovom rodnom gradu Wilmingtonu u saveznoj državi Delaware.

Njegov advokat rekao je porotnicima da njegov klijent nije pokušavao da obmane, jer je bio čist kada je kupio pištolj i tada se nije smatrao korisnikom droge.

Hunter Biden nije svjedočio na suđenju.

Hunteru Bidenu prijeti do 25 godina zatvora iako optuženici u pravilu dobivaju kraće kazne, prema američkom ministarstvu pravosuđa.

Slučaj je uslijedio nakon još jednog historijskog presedana prošlog mjeseca, kada je Donald Trump postao prvi bivši predsjednik SAD koji je osuđen za krivično djelo.

Izvor vijesti: haber.ba