ŠTA ČEKA VLAST SA TESTIRANJEM? // prof.dr. Badnjević: “Upravo smo dobili prosječnu cijenu svih trenutno dostupnih i odobrenih COVID -19 screening testova u svijetu, ona iznosi od 10 do 13 US dolara” (FOTO)

Tema broj jedan u svijetu i svuda oko nas je COVID-19, odnosno koronavirus, koji je u Unsko-sanskom kantonu već oduzeo dva života, što čini ukupno pola smrtnih slučajeva na području BiH. Ono što je dodatno zabrinjavajuće za sve građane u FBiH je i činjenica da su sva četiri smrtna slučaja, a koja su posljedica COVID-19, na teritoriji BiH bila u entitetu Federacije BiH.

Ovi podaci daju dodatnu snagu izjavama člana Predsjedništva BiH iz manjeg entiteta, Milorada Dodika, koji je proteklih dana tvrdio da je FBiH opasnost za RS i da očekuje da se u FBiH dodatno rasplamsa COVID-19 s obzirom da je broj testiranja minimalan.

Za obične smrtnike, kada je riječ o pojmu testiranja i da se sa područja USK šalju uzorici u Sarajevo kako bi bili testirani, a posljednja vijest je da će isti biti transportovani helikopterom zasigurno daje poseban pogled, po svemu sudeći nerealan. Sa takvim predstavljanjem cjelokupne situacije, stiče se dojam da se radi o veoma skupim testovima, koji su za BiH ipak preskupi, a cijenu koštanja skupih testova da bi građani mogli platiti životima.

Možda su dovoljno neupućeni i oni koji su na čelu kriznih štabova svih nivoa, pa ne ispunjavaju osnovnu zadaću koju je dala SZO a to je da se što više stanovnika testira.

Prof.dr. Almir Badnjević, Krajišnik, upravo je objavio da je prosječna cijena koštanja svih trenutno dostupnih i odobrenih COVID -19 screening testova u svijetu između 10 i 13 dolara što je između 17 i 23 KM.

Uzmite kalkulatore, izračunajte, koliko bi primjera radi Vlada USK trebala hitno izdvojiti sredstava da se testira 70-80% stanovnika?

Ili Vlada FBiH? Vijeće ministara BiH?

Ili neka pobiju tvrdnju dr. badnjevića, koji zasigurno ima argumente za svoje tvrdnje.

U prilogu pogledajte objavu doktora Badnjevića.

 

The post ŠTA ČEKA VLAST SA TESTIRANJEM? // prof.dr. Badnjević: “Upravo smo dobili prosječnu cijenu svih trenutno dostupnih i odobrenih COVID -19 screening testova u svijetu, ona iznosi od 10 do 13 US dolara” (FOTO) appeared first on usn.ba.

Izvor: usn.co.ba