Štab civilne zaštite KS-a: Hitna inicijativa za prilagođavanje naredbe o zabrani kretanja 

Inicijativa se odnosi se na razmatranje mogućnosti eventualnog prilagođavanja ove naredbe na način da se odobri kretanje osobama mlađim od 18 godina i osobama starijim od 65

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo, zajedno sa svim općinskim štabovima, uputio je sa sjednice održane danas hitnu inicijativu Federalnom štabu civilne zaštite, vezanu za prilagođavanje Naredbe od 20. marta ove godine, a koja se odnosi na zabranu kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina. Ova zajednička inicijativa odnosi se na razmatranje mogućnosti eventualnog prilagođavanja ove naredbe na način da se odobri kretanje osobama mlađim od 18 godina i osobama starijim od 65 godina u određenom vremenskom periodu, uz obavezno pridržavanje fizičke distance i propisanih epidemiološko – zaštitnih mjera.

Prilagođavanje navedene naredbe je potrebno, između ostalog, kako bi osobe starije od 65 godina mogle podići penziju, ali i nabaviti neophodne životne potrepštine.

Štab je i na ovoj sjednici razmatrao trenutno stanje na području Kantona, uzrokovano širenjem koronavirusa, kao i mjere i aktivnosti koje su poduzimali Štab, ali i svi kantonalni organi uprave, ustanove, institucije i općinski štabovi civilne zaštite, na provođenju svih ranije donesenih naredbi.

Također su dogovorene mjere i aktivnosti kako bi se u što kraćem roku izvršila nabavka odobrenih količina zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava.

Općinski štabovi civilne zaštite informisali su da je i danas, u skladu sa naredbom kantonalnog Štaba, nastavljena aktivnost dostavljanja lijekova za osobe starije od 65 godina koje nemaju bližeg srodnika u Sarajevu da im pomogne.

Naglašeno je i da je nastavljena akcija podjele paketa sa osnovnim životnim namirnicama osobama koje su u stanju socijalne potrebe.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba