Svečana prezentacija Plana upravljanja posjetiteljima i uključivanje lokalne zajednice Nacionalnog parka “Una”

U srijedu, 28. septembra 2022. godine u 10:00 h u prostorijama Hotela Emporium u Bihaću bit će održana svečana prezentacija Plana upravljanja posjetiteljima i uključivanja lokalne zajednice Nacionalnog parka Una, prvog dokumenta ove vrste izrađenog za jedno zaštićeno područje u Bosni i Hercegovini. 

 

Za potrebe ovog dokumenta, projekat USAID Turizam obezbijedio je tehničku asistenciju kroz ekspertni tim koji su sačinjavale Milena Šijan (Nature & Adventure) i Dunja Delić (Wise for Nature).

 

Prisutnima će se obratiti direktor JP Nacionalni park „Una“ d.o.o. Bihać, Amarildo Mulić, Zineta Mujaković, šefica odsjeka za očuvanje  biološke i pejzažne raznolikosti iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, te Azra Džigal, voditeljica tima za konkurentnost destinacije na projektu USAID Turizam.

 

NP Una jedan je od četiri nacionalna parka Bosne i Hercegovine i jedini nacionalni park na području Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) koji godišnje privuče više od 100,000 posjetitelja. USAID Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) podržao je Nacionalni park „Una“ u razvoju Plana upravljanja posjetiteljima i uključivanja lokalne zajednice, što je ujedno prvi ovakav plan i strategija upravljanja parkovima u Bosni i Hercegovini.

 

Usljed sve većih okolišnih i društvenih izazova s kojima se svakodnevno susreću lokalne zajednice, USAID Turizam prepoznao je potrebu za intenziviranjem turističkih aktivnosti usmjerenih ka poboljšanju održivosti bogatog prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine kroz povećanje procenta zaštićenih područja. Ovom aktivnošću, USAID Turizam nastoji dodatno promovirati održive i ekološki prihvatljive metode s ciljem očuvanja prirodne baštine NP Una.

 

Implementiranjem ovog plana bit će unaprijeđeno očuvanje i upravljanje Nacionalnim parkom na održiv način, dok će uključivanje lokalnih zajednica poboljšati njihov kvalitet života, povećati prihode i stopu zaposlenja. Osim toga, plan će doprinijeti povećanju broja turističkih aktivnosti, uključujući prezentiranje lokalne kulture i tradicije, kao i identificiranje prostora za proširenje kapaciteta lokalnog preduzetništva, te mogućnosti za dodatne obuke i certifikaciju proizvoda i usluga.

 

Dugoročno, ovim planom povećat će se atraktivnost lokaliteta NP Una za domaće i međunarodne posjetitelje, s fokusom na ljubitelje avanturističkog turizma i prirode, kao i one koji tragaju za novim i održivim oblicima turizma.

 

Nakon izjava za medije, ekspertni tim kojeg čine Milena Šijan, direktorica konsultantske agencije Nature & Adventure i Dunja Delić, direktorica agencije za savjetovanje u zaštiti prirode Wise for Nature, prezentirat će Plan upravljanja posjetiteljima i uključivanja lokalne zajednice NP Una. U drugom dijelu programa bit će predstavljena aktivnost upisa Milančevog buka, kompleksa sedrenih barijera i slapova u Martin Brodu na području NP Una, u UNESCO-vu listu svjetske prirodne baštine. O procedurama i realiziranju ove aktivnosti govorit će mag. oec. Amarildo Mulić, direktor NP Una; prof. dr. sci. Samir Đug i prof. dr. sci. Nusret Drešković.

 

Nakon prezentacije svi prisutni će biti u mogućnosti da probaju i kupe domaće proizvode proizvedene u Nacionalnom parku „Una“.

Izvor:Nacionalni park Una.