Švedski pristup epidemiji pred krahom?: Broj mrtvih u Stockholmu raste, stručnjaci prizivaju stroge mjere…

Rast broja smrtnih slučajeva i zaraženih od Covida-19 u Stockholmu potaknuo je pitanja o ispravnosti politike švedskih vlasti da se protiv te bolesti bore bez ograničavanja kretanja građana poput većeg dijela Evrope.  

Vlade po cijeloj Evropi su zatvorile škole i donijele drakonske mjere kako bi ograničile kontakte s možebitnim kliconošama a Njemačka je, primjerice, zabranila okupljanja više od dvije osobe. Od švedskih susjeda Danska i Norveška su zatvorile svoje granice i škole a Finska je izolirala svoja glavna urbana područja.

S druge strane, Šveđani mogu u restorane, frizeru i poslati djecu u školu iako raste broj potvrđenih slučajeva zaraze i smrti od Covida-19, prije svega u Stockholmu gdje se bilježi više od polovine smrtnih slučajeva.

Analiza podataka lokacija pametnih telefona pokazala je da dok u većini evropskih država izrazito pada posjeta javnim mjestima Švedska ide u suprotnom pravcu.

No švedski liberalni pristup kojim se želi u najmanjoj mjeri narušiti društveni i ekonomski život dolazi na metu kritika jer se u prijestolnici epidemija širi.

“Nemamo izbora, moramo odmah zatvoriti Stockholm”, rekla je agenciji Reuters Ceciula Soderberg-Naucler, profesorica medicinske mikrobiologije na institutu Karolinska.

Ona je jedna od 2300 akademika koji su potpisali otvoreno pismo vladi krajem prošlog mjeseca u kojem se traže strože mjere kako bi se zaštitio zdravstveni sistem.

“Moramo uspostaviti nadzor nad stanjem, ne možemo ići prema situaciji u kojoj ćemo dobiti potpuni haos. Niko ne iskušava taj pravac pa zašto ga mi u Švedskoj moramo prvi ispitati bez dogovora na temelju informacija?”, rekla je.

image
Jessica Gow/Tt/EPA Stockholm u doba koronavirusa

Švedska je u petak objavila da ima 612 novih slučajeva zaraze novim koronavirusom, te ih je sada ukupno 6000. Broj smrtnih slučajeva dostigao je 333, i sada ih se bilježi 25 do 30 dnevno, po švedskoj zdravstvenoj službi.

Oluja u Stockholmu

Sve je više znakova da se virus širi po domovima za starije, uglavnom u prijestolnici gdje je dio osoblja bolnica i domova i starije javno upozorio na nedostatak zaštitne opreme poput maski.

Stockholm je, suočen s, kako su je nazvali lokalni dužnosnici, “olujom” slučajeva Covida-19, postavio poljsku bolnicu u kongresnom centru južno od središta grada i pozvao sve koji imaju određenu medicinsku obuku da pomognu u njezi starijih.

Na konferenciji za medije ovoe sedmice premijer vlade lijevoga centra Stefan Lofven odgovarao je na pitanja je li rastući broj slučajeva u švedskim domovima za starije pokazatelj neuspješnosti strategije.

“Ne mislim da je to znak toga. Tako izgledaju stvari po cijeloj Evropi”, rekao je.

“Cijelo vrijeme govorimo da će stanje biti gore prije no što postane bolje”.

Švedska se usredotočila na izolaciju i liječenje bolesnih umjesto na prekidanje velikog dijela života društva.

Zabranjena su okupljanja više od 50 ljudi, srednje škole i fakulteti sada rade online a građanima je rečeno da ne putuju ako nije nužno, što su sve blage mjere u evropskom kontekstu.

image
Fredrik Sandberg/Tt/EPA Stockholm u doba koronavirusa

Javno lice švedske borbe protiv pandemije, donedavno malo poznati javni službenik i epidemiolog, Anders Tegnell sada po publicitetu konkuriše premijeru a on dovodi u pitanje učinkovitost ograničenja kretanja kroz duže vremensko razdoblje.

“Važno je imati politiku koja je održiva kroz duže razdoblje, što znači ostati kod kuće ako ste bolesni i to je naša poruka”, rekao je Tegnell koji dobija i prijetnje i poruke podrške za svoje upravljanje krizom.

“Zatvaranje ljude u kuće neće dugoročno biti uspješno”, rekao je. “Prije ili kasnije ljudi će ionako izaći”, prenosi Hina.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba