Talibani se sutra prvi put sastaju sa zvaničnicima Evropske unije

Delegacija talibanskog pokreta trebala bi se u utorak u Kataru sastati s predstavnicima Evropske unije što će predstavljati prvi sastanak od dolaska talibana na vlast u Afganistanu.

Ministar vanjskih poslova afganistanske vlade Amir Khan Muttaqi rekao je kako će sastanak između talibana i zvaničnika EU biti održan u Dohi te da će uslijediti samo dan nakon sastanka sa zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država.
“Sutra se sastajemo s predstavnicima Evropske unije. Imamo pozitivna iskustva sa sastanaka koje smo održali s predstavnicima drugih zemalja”, rekao je Muttaqi.
Napomenuo je kako talibani žele dobre odnose sa svim zemljama svijeta.
“Želimo pozitivne odnose sa cijelim svijetom. Vjerujemo u uravnotežene međunarodne odnose i vjerujemo da takav odnos može spasiti Afganistan od nestabilnosti”, poručio je Muttaqi.
Nakon što su u augustu preuzeli vlast u Afganistanu, talibani su organizovali niz sastanaka sa susjednim zemljama što su bili prvi diplomatski napori ovog pokreta kojima su se trebali relaksirati odnosi između Afganistana i drugih zemalja.
Iako su čelnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država još u augustu rekli kako još ne namjeravaju priznati talibansku vlast u Afganistanu, teška ekonomska situacija u ovoj azijskoj zemlji natjerala je čelnike obje strane da sjednu za stol i dogovore organizaciju humanitarne pomoći za građane Afganistana.
Tim povodom danas je održan sastanak talibanskih predstavnika i zvaničnika SAD-a na kojem je upravo dogovoreno slanje humanitarne pomoći Afganistanu.

“Delegacija SAD-a fokusira se na sigurnost i siguran boravak državljana SAD-a i drugih stranih državljana. Također, fokusirani smo i na ljudska prava uključujući i na značajno učešće žena u afganistanskoj vladi”, naveo je glasnogovornik State Departmenta Ned Price