U Neumu ulovljen morski pas Modrulj: Jedan od najopasnijih na svijetu i najopasniji u Jadranu

Kako javljaju čitatelji hercegovina.info radi se o bebi modrulja koji je težak oko 12 kilograma.

Ovakvi ulovi u Neumu nisu česti, ali ne bi trebali ni biti jer ih je dozvoljeno uloviti samo ukoliko spadaju pod tzv. slučajne ulove te ih se ne smije planski ili organizirano loviti.

Modrulj nije rijetkost u Jadranskom moru, no oni su morski psi koji žive u dubinama i rijetko se približavaju obali. Ukoliko se približavaju obali, to će uglavnom biti u zimskim mjesecima.

Smatra se jednim od najopasnijih na svijetu i najopasnijim morskim psom Jadrana jer ga poput velike bijele psine privlači krv pa zabunom, vrebajući plijen poput riba, ali i galebova koji plivaju na površini mora može napasti čovjeka.

Osim što ih smatraju najopasnijim (uz velikog bijelog) mnogi ih smatraju najljepšim morskim psima na svijetu.

Riječ je o snažnoj životinji prepoznatljivoj po tijelu koje ima oblik torpeda koje mu omogućuje kretanje morskim dubinama brzinom od 35 do 90 km/h što ih čini jednim od najbržih morskih pasa na svijetu. Na tijelu se ističu dugačke i šiljate peraje, njuška i velike oči.

Zubi modrulja su trokutasti i nazubljeni s oštrim rubovima. Omogućuje im to hvatanje skliskih riba i glavonožaca Zubi im cijeli život rastu odnosno kako jedni otpadnu drugi im narastu.

Ova vrsta morskog psa ime je dobila po modroj boji tijela. Prosječno narastu između tri i pol i četiri metra, a teški su do 150 kilograma.

Uz njih se veže još jedno ‘naj’. Modrulj je morski pas koji vrlo rado viđen gost kao ulov na parangalima i ribarskim mrežama te ih se zbog pretjeranog izlova smatra i jednom od najugroženijih vrsta morskih pasa u svijetu, pa tako i u Jadranskom moru.

Izvor vijesti: haber.ba