U Republici Srpskoj proglašeno vanredno stanje

Narodna skupština proglasila je danas vanredno stanje u Republici Srpskoj zbog situacije izazvane virusom korona. Skupština je, na posebnoj sjednici održanoj u Banskom dvoru u Banjaluci, usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije u Republici Srpskoj usljed korona virusa.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

Odluka je donesena na osnovu Amandmana CVII na član 70. stav 3. Ustava Republike Srpske, u kojem je propisano da Narodna skupština, u skladu sa Ustavom i zakonom,proglašava vanredno stanje za Republiku ili dio Republike u slučaju ugrožavanja bezbjednosti, usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotresa i požara), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa Republike.

Nije jasno hoće li ova odluka utjecati na Federaciju BiH. Ipak, Dodik je aludirao da bi se to na jedan ili drugi način moglo desiti ako situacija eskalira.

NSRS nije prihvatila zaključke grupe “Zajedno za BiH”. Oni su prvenstveno tražili da se vodi računa o povratničkoj populaciji. Tražili su da uvođenje vanrednog stanja ne bude smetnja slobodnom prelasku međuentitetske linije razgraničenja te da u tom smislu ne bude nikakvih kontrolnih tačaka koje bi na bilo koji način sprečavale prelazak ove linije.

Izvor vijesti: saff.ba