Villa Adriana u sklopu svoje Američke rute kroz Bosnu, posjetila i mjesta stradanja svih nevinih žrtava

“Bilo mi je neopisivo putovanje kroz našu lijepu BiH, ali na moje osjećaje je posebno uticalo doći na mjesta gdje su nedužni ljudi izgubili svoje živote pa sam svoju zadnju snagu kao stara baka upotrijebila da dodjem na kazane znajući da sam ja jedina koja može osvojiti to brdo od mojih sustanara.

Na tom spomeniku položila sam cvijeće sa mojom djecom iz Villa Adriane, za sve nedužne  ljude Srpske nacionalnosti, ubijene, iako sam i sama izgubila sina od druge strane.

Zahvalna sam osoblju Villa Adriana koji su mi obezbjedili tu mogućnost i zajedno sa mnom sve to prošli, kao i američkoj ambasadi koja nam je to dodatno omogućila.

Djeco moja ja svom svećeniku uvijek kažem Bog je jedan, a mi moramo da tražimo oprost i pomirenje i zajednički život. I ako Baka to može, možete i vi” dodala je Baka Ana za naš portal.

“Najljepša uspomena me veže za Livno i kada sam ga posjetio nakon 45 godina, vratila su mi se sjećanja na moju mladost.

Želja mi je bila da posjetim centar Potočari u Srebrenici i drago mi je što mi se želja ostvarila.

Tuga prevelika. Svugdje smo lijepo dočekani, ugostili su nas. Prošli smo veliki dio Bosne i Hercegovine, noge su me zaboljele, ali sam sretan i zahvalan Bogu da sam ovo doživio. Hvala djeco svima koji ste nam ovo omogućili, hvala ambasadoru, direktorima

svima. Živi i zdravi bili” – dodao je Hasan D. (78).

Putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu odvelo nas je na mjesta koja nas svojom porukom podsjećaju na našu prošlost koju ne smijemo zaboraviti ali se svim silama moramo truditi da se ne ponovi.

Majke su sa molitvama i suzama u očima odale počast svim nevinim stradalim žrtvama Bošnjaka , Srba i Hrvata na mjestima Potočari , Grabovica i Kazani te starom partizanskom groblju i dale svijetu jednu važnu pouku da su sve majke Balkana iste i da su njihove suze i molitve za najvoljenijima iste.