U Sarajevu evidentirano sedam klastera, u protekla 24 sata novih šest pozitivnih slučajeva na koronavirus

U samoizolaciji je trenutno, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS-a, 1.551 osoba

U protekla 24 sata u KS-u testirano je 39 osoba, od čega je šest pozitivno na koronavirus, podaci su Kriznog štaba KS-a. U samoizolaciji je trenutno, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS-a, 1.551 osoba.

– U trenutku kada se utvrdi da je neko pozitivan na koronavirus prema Zakono o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, izriče se mjera kućne izolacije, te u tom slučaju svi članovi tog domaćinstva bivaju stavljeni u izolaciju. Još jednom ću napomenuti da se testiranje vrši u odgovarajućem momentu, u trenutku pojave povišene temperature i drugih akutnih respiratornih simptoma. Vrlo je važno testiranje raditi u tom određenom momentu, nije potrebno raditi testiranje asimptomatskih pacijenata, jer možemo dobiti negativne rezultate koje mi u medicini zovemo lažno negativni rezultatima. Time nismo riješili problem, tim samo dobijamo problem, naglasila je Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba KS-a.

Prema njenim riječima, epidemiološka situacija se kontinuirano mijenja iz dana u dan. Evidentiran je, ističe, povećan broj testiranja koji dolazi usljed pojačane lokalne cirkulacije virusa u okruženju i povećanja broja testiranja prve i druge linije kontakata. Dodala je da trenutno u KS-u ima otvoreno sedam klastera.

– Evidentno je da se broj zaraženih povećava u KS-u i to je ono što očekujemo i u narednom periodu. Molimo građane za saradnju sa zdravstvenim službama, jer smo svi dio istog scenarija, navela je Pilav.

Dodala je da su studenti koji su smješteni u karanten u Studentskom domu Bjelave dobrog zdravlja i da je njihovo testiranje izvršeno jutros.

– Uzorci svih 18 studenata su poslani na KCUS i tokom dana očekujemo rezultate, kazala je.

Nihada Glamoč, komandantica Štaba civilne zaštite KS-a, kazala je da se ulažu maksimalni napori preko štabova civilne zaštite i crvenog križa da pomoć stigne do ugroženih građana i onih koji imaju preko 65 godina. Nastavljena je i dezinfekcija haustora u zgradama, javnih površina, a taj posao bi trebao biti završen u naredna dva, tri dana.

– U toku ovog dana trebala bi biti donijeta i naredba o zabrani svih okupljanja (javna i privatna) iznad 20 osoba. Kod okupljanja do 20 osoba se moraju primjenjivati propisane mjere socijalne distance i korištenje zaštiten opreme, istaknula je Glamoč.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba