Udruženje poslodavaca FBiH traži zabranu otpuštanja radnika tokom krize

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine zahtijeva od institucija vlasti na svim nivoima da odgovorno i savjesno rade svoj posao, s ciljem očuvanja života i zdravlja građana, radnih mjesta i privrede.

“U ovom trentuku potrebno je odlučno i pametno liderstvo i spremnost na hitno djelovanje. Svako onaj u institucijama ko nije spreman donositi pametne, mudre odluke i hitno djelovati treba se odmah povući sa funkcije koju obavlja i ustupiti mjesto onome ko hoće, zna, želi i može raditi, a takvih u ovoj zemlji ima sasvim dovoljno”, kazali su iz UPFBIH-a.

Iz UPFBIH poručuju također da kontinurano rade s ciljem pronalaženja rješenja koja će sačuvati živote i zdravlje, radna mjesta i privredne tokove u FBiH. U vezi sa navedenim iz UPFBiH od nadležnih institucija Federacije BiH i Kantona zahtijevaju hitno provođenje nekoliko mjera.

Prvom se traži hitno potpisivanje Privremenog socijalnog sporazuma sa Vladom i sindikatom, kojim će se za vrijeme njegovog trajanja.

“Zabraniti otpuštanje radnika zbog krize; uvesti institut čekanja; regulirati godišnje odmore uposlenika; regulirati rad od kuće uposlenika; smanjiti plaće onima za čijim radom privremeno ne postoji potreba, ali ne manje od minimalne plaće; smanjiti plaće u javnom sektoru 20 posto; regulirati obaveza poslodavca da isplati plaće u dogovorenom iznosu; precizno definirati refundiranje dijela plaće od strane države i sl. Ukoliko sindikat ne pristane na potpisivanje Privremenog socijalnog sporazuma, u tom slučaju treba donijeti lex specialis kojim se trebaju regulirati ova pitanja”, navodi se.

Dalje traže hitno usvajanje rebalansa budžeta na nivou FBiH, kantona, opština i gradova i sav prihod, osim neophodnog za funkcioniranje sistema, preusmjeriti na sprečavanje širenja zaraze, socijalnu i zdravstvenu sigurnost građana, te očuvanje ekonomije.

“Za sve radnike koji su izgubili posao zbog odluka institucija sistema (zabrana rada, zabrana kretanja, zabrana prevoza i sl) refundaciju plaća obezbjeđuje država na nivou koji je donio takve odluke; pravna i fizička lica, koja to zatraže, osloboditi plaćanja svih poreza i doprinosa. Nakon perioda važenja odluke otpisati onaj dio tih potraživanja proporcionalno smanjenju naplate potraživanja, a preostali dio naplatiti u 60 mjesečnih rata, bez kamate; insistirati kod agencije za bankarstvo i banaka, da napuste autističan pristup i omoguće moratorij svima koji to zatraže, u protivnom federacija i kantoni trebaju otkupiti te kredite i regulirsati način njihove otplate, po prestanku krize”, rekli su iz UPFBIH-a.

Također traže da se privremeno odgode i rokove plaćanja direktnih poreza, akontacija poreza i parafiskalnih nameta, te ukinu i smanje troškovi najma poslovnih prostora u vlasništvu države.

“Prekinuti izvršne postupke i postupke prinudne naplate za fizička i pravna lica; prestati sa naplaćivanjem komunalnih usluga za fizička i pravna lica, a po prestanku krize pristupiti rješavanju pitanja nenaplaćenih potraživanja”, navodi se u saopćenju UPFBiH-a iz kojeg su pozvali da se u ovim vremenima krize zaborave pojedinačne i partikularne interese, da se pokaže solidarnost i umanje štete krize na pojedince, društvo i ekonomiju.

The post Udruženje poslodavaca FBiH traži zabranu otpuštanja radnika tokom krize appeared first on usn.ba.