UPFBiH: Prijedlog zakona sa mjerama koje predlaže Vlada FBiH predstavlja napredak u odnosu na ranije, ali su još uvijek nedovoljne za očuvanje radnih mjesta i privrede

U UPFBiH ove mjere smatraju nedovoljnim pogotivo kada se porede sa najavljenim mjerama Vlade Republike Srpske i donesenim mjerama u zemljama regiona.

Iz UPFBiH pozdravljaju odluku Vlade Kantona Sarajevo da uplati minimalne plaće za mart svim radnicima u firmama kojima je odlukama kriznih štabova zabranjen rad.

Također, pozivaju vlade drugih kantona i općina, da u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima kroz aktivne ekonomske mjere, pomognu u očuvanju radnih mjesta i privrede.

U UPFBiH i dalje insistiraju na hitnom usvajanju mjera koje je Udruženje predložilo 29.03. ove godine. Ove hitne mjere, pored ostalog, uključuju hitno potpisivanje Privremenog socijalnog sporazuma sa Vladom FBiH i sindikatom. Ovim hitnim sporazumom kojim će se tokom njegovog trajanja zabraniti otpuštanje radnika, uvesti institut čekanja, regulirati pitanje godišnjih odmora uposlenika, regulirati rad od kuće uposlenika, smanjiti plaće onima za čijim radom privremeno ne postoji potreba, ali ne manje od minimalne plaće te smanjiti plaće u javnom sektoru 20 posto, kao i regulirati obaveza poslodavca da isplati plaće u dogovorenom iznos u i precizno definirati refundiranje dijela plaće od strane države i sl.

Ukoliko sindikat ne pristane na potpisivanje Privremenog socijalnog sporazuma, u tom slučaju treba donijeti lex specialis kojim se trebaju regulirati ova pitanja.

Izvor vijesti: haber.ba