UŽIVO/VIDEO: Čerkez: Danas je 34 novopozitivnih, molim građane da ne stigmatiziraju oboljele i one u izolaciji

Drljača je na konferenciji za medije naglasio da će penzije i naknade iz federalnog budžeta biti blagovremene 

Vezano za širenje koronavirusa u našoj zemlji trenutno se javnosti obraća član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.

– Danas je testirano 317 osoba, od toga je 34 novopozitivnih. Posebno skrećem pažnju građanima na stigmu. Ovo je nova bolest, nepoznata je i ne bira koga će pogoditi. Radi se o bolesti od koje možemo biti svi zaraženi i imati svi posljedice. Međutim, valjda zbog straha od nepoznatog društvo je počelo da stigmatizira osobe koje imaju probleme, ali i one u samoizolaciji. Skrećem pažnju svim sugrađanima da to ne rade, naglasio je Čerkez.

Vesko Drljača, zamjenik premijera Federacije BiH: “Svako od nas treba da uradi svoj posao. Svi smo dio jednog tima, koji ima isti cilj okončati pandemiju i vratiti se normalnom životu. Zabrinutost građana je opravdana, ali budite sigurni da Vlada FBiH i njeni timovi rade kako bi održali zdravlje građana i ekonomsku stabilnost. Penzije i naknade iz federalnog budžeta bit će blagovremene”.

Dalje kaže da isplate penzija imaju prioritet, te da su predložili kriznom štabu da se omogući kretanje penzionerima kada se vrše isplate penzija.

– Apelujem na poslodavce da ne otpuštaju radnike i građane da ostanu kući, naglasio je Drljača.

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović kaže da je očigledan pad putnika koji ulaze u BiH, s tim da je jučer bio nešto više u odnosu na prekjučer.

– Sačinjeno je zbirnih 300 službenih zabilješki o nepoštivanju izolacije i bit će pokrenuti prekršajni postupci. Mi smo tokom jučerašnjeg dana objavili spisak lica koji krše izolaciju i to ćemo nastaviti i dalje, naglasio je.

Istovremeno kaže da će nastaviti rad na 15 graničnih prelaza i da će u sve tri smjene, u 24 sata osigurati da je svaka osoba koja uđe u BiH pod mjerama izolacije.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba