(VIDEO – UŽIVO) Pehar: Do sada je u FBiH testirano 1056 osoba, a covid – 19 je potvrđen kod 152 pacijenta.

U protekla 24 sata testiran je 201 novi uzorak, a covid potvrđen kod 29 osoba. 

Davor Pehar, član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH na konferenciji u 17.15 izvijestio je da prema posljednjim podacima u protekla 24 sata testiran je 201 novi uzorak, a covid potvrđen kod 29 osoba.

Do sada je u FBiH testirana 1056 osoba, a covid – 19 je potvrđen kod 152 pacijenta.

Nažalost, broj umrlih se u FBiH popeo na osam, a posljednji slučajevi su u Mostaru, Gornjem Vakufu i Tuzli. Nemamo potvrđenih slučajeva kod osoba preko 65 osoba, što nam je i bio cilj da suzbijemo, kazao je.

Edita Đapo, predsjednica Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirus i federalna ministrica okoliša i turizma izjavila je da je Vlada FBiH potpuno svjesna situacije koju je izazvala ova pandemija.

– BiH je mala i otvorena ekonomija i prepušteni smo sami sebi. Trebali biste biti ponosni sa svim što je uradila Vlada FBiH. Želimo naći načina da se pomogne svakom pojedincu, radniku i privatniku, izjavila je Đapo.

Vlada FBiH namjerava uspostaviti garancijski i stabilizacijski fond.

Procjena kriznog štaba jeste da bi se kroz rebalans budžeta moglo skupiti 250 miliona, a drugi dio sredstava jesu sredstva međunarodnog monetarnog fonda.

– Pozivam poslodavce da ne otpuštaju radnike jer Vlada će naći modalitete kako i na koji način i koliko dugo Vlada fFBiH može izdržati da uplaćuje doprinose za svakog uposlenog kako bi se očuvala likvidnost budžeta, naglasila je. Dodala je da niti jedan dan penzije ne smiju kasniti.

Alden Kajtaz, sekretar Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke osvrnuo se na studente koji se nalaze na programu razmjene – njih 288 studenata naglasivši da će biti obuhvaćeni jednokratnom pomoći od 600 KM.

– Upis prvačića je pojedinim kantonima odgođen dok se za to ne steknu uslovi, a u Kantonu Sarajevo i USK bit će obavljeno elektronski, a sistematski pregledi obavit će se po završetku pandemije, kazao je.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba