Zaokret u politici SDP-a: Pozvali SDA u koaliciju u Bihaću!?

Opozicija u Bihaću je danas, u trećoj godini tekućeg četvorogodišnjeg mandata potpisala Sporazum o zajedničkom djelovanju u Gradskom vijeću Bihać. Predvodnik te priče predsjednik je SDP-a Adnan Habibija koji je izgubio na proteklim izborima za gradonačelnika Bihaća, uz stranku NES (ASDA). 

 

Kasno organizovanje opozicije i ne bi možda bilo čudno da isti u koaliciju nisu pozvali SDA, čiji su dojučerašnji žestoki kritičari.

 

Ni nagla promjena pogleda opozicije predvođene SDP-om i NES-om na SDA možda u bh. političkom životu ne bi bila čudna, da te stranke zbog stava i nekoaliranju sa SDA ne drže Kanton godinama, a Federaciju već 6 mjeseci nakon Općih izbora u blokadi.

 

Inače, od početka tekućeg mandata u GV Bihać djeluje većina Pomak, SDA, SBB, a za gradonačelnika Bihaća izabran je Pomakov kandidat Elvedin Sedić.

 

Prosječnom poznavaocu procedura na nivou Grada poznato je da su Budžet grada i svi ključni planovi za tekuću godinu već usvojeni, da istima raspolaže gradonačelnik, te da ni jedna smjena, kao ni imenovanje upravljačkih struktura javnih preduzeća i ustanova ne može biti sprovedeno bez saglasnosti gradonačelnika itd.

 

Stoga, sve ukazuje da su pokrenute aktovnosti isključivo u cilju da se Gradsko vijeće dovede u stanje političkih previranja i blokada, na štetu Grada, JU i JP i građana Bihaća, izgleda isključivo zbog ličnih frustracija pojedinaca i nezadovoljstva izbornim rezultatom na Prijevremenim izborima za gradonačelnika Bihaća, koji ne prihvataju poraz, normalno dalje funkcionisanje Grada, te da dostojanstveno čekaju svoju narednu šansu.