Krajišnici se ne odriču “bijelog kruha”: Rasim Pajić, Edina Abdić Pleho, Hadis Jusić i Rasim Kantarević narednih 12 mjeseci ništa neće raditi, a primat će platu u prosjeku 2.800 KM!

U Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 13 delegata iz saziva (2018-2022.) podnijelo je zahtjev za “bijeli kruh”.

 

Oni bi u narednih godinu dana trebalo da primaju mjesečne naknade u iznosu plaće koju su imali tokom mandata. Te plaće su bile od 2.700 KM do 3.000 KM.

 

Delegati koji su podnijeli zahtjev za naknadu plaće nakon prestanka javne funkcije su Zvonko Marić, Senad Ahmetović, Alisa Hajdarević, Jasmin Duvnjak, Hadis Jusić, Edina Abdić Pleho, Rasim Kantarević, Rasim Pajić, Elvis Živković, Sejad Tatarin, Nikica Bosnić i Mirela Trepanić-Grbešić – rekao je Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda FBiH.

 

Treba napomenuti kako je delegat Jasmin Duvnjak podnio zahtjev za “bijeli kruh” kako bi novac podijelio u humanitarne svrhe, a na godinišnjem nivou radi se o nekih 36.000 KM.

 

Duvnjak se 2014. godine odrekao “bijelog hljeba” i tada je novac ostao u budžetu FBiH, a ovaj put se operedijelio da novac usmjeri u različite humanitarno-socijalne svrhe i društveno-korisne programe.

 

Ramo Isak, delagat iz prošlog saziva Doma naroda FBiH se odrekao “bijelog kruha”.

 

– S obzirom na to da po isteku mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH svi delegati imaju zakonsko pravo na tzv. “bijeli kruh” u visini jednogodišnje parlamentarne plaće (više od 30 hiljada KM), smatram da je u vremenu kada imamo veliki broj nezaposlenih građana, inflaciju, niske penzije i plaće, ovako visoka naknada nakon prestanka javne funkcije totalno nemoralna i da je prihvatanje iste politička neodgovornost – napisao je ranije na svom Facebook profilu Isak.

 

Inače, naknada plaće nakon prestanka javne dužnosti za izabrane dužnosnike definirana je članom 11. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.