Zašto Koričić nije otišao u penziju?

Prvi čovjek krajiške policije Mujo Koričić stekao je još prošle godine uslov da ide u penziju, a sad je zbog te činjenice zaradio i optužnicu Tužilaštva ZDK-a

Kantonalno tužilaštvo u Zenici podiglo je optužnicu protiv policijskog komesara USK-a Muje Koričića, saznajemo od naših izvora u pravosuđu. Opužnica, koja Koričića tereti za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, upućena je Općinskom sudu u Bihaću na potvrđivanje, a tiče se okolnosti ispunjenja uslova za penzionisanje.

UZALUD ISKUSTVO

– U ovom momentu neću ništa komentarisati, jer nisam službeno obaviješten, kazao nam je komesar Mujo Koričić na informaciju o optužnici čije potvrđivanje pred sudijom u Bihaću tek predstoji.

Policijski komesar Mujo Koričić obavlja dužnost i nakon što je stekao uslov za penziju, a na mjesto komesara je došao nakon akcije Kastel i hapšenja svog prethodnika Rame Brkića.

Nakon Rame Brkića, javnost u USK-u je podržavala dolazak Muje Koričića za komesara, bez obzira na radni staž

Imenovanje komesara Koričića i tada je bilo u fokusu Oslobođenja. Naime, nakon što je SIPA razbila narkotičke postavke u Bihaću, a Ramo Brkić lišen slobode, policija u USK-u je dugo bila obezglavljena. Imenovanje aktualnog komesara Muju Koričića najviše je osporavala SDA, a pogotovo njen član i federalni zastupnik Asim Kamber.

Budući da je bivši komesar Ramo Brkić bio dio SDA u Bihaću, tada je Mujo Koričić bio medijski podržan kao policajac spreman na obračun protiv korupcije i kriminala u političkim redovima Krajine. S druge strane, osporavan je, jer bi tokom trajanja mandata trebao steći uslov za penziju. To se nije postavljalo kao problem u javnosti, jer je iskusan policajac svakako bio potreban, ali se kasnije ispostavilo da su pravosudne institucije i dalje osjećale dužnost da provode zakonske propise.

Prema jednom dokumentu Finansijske policije Sarajevo od februara 2021. godine, kada je istraga otvorena, a screenshot se dijeli po krajiškim Facebook grupama, navodi se da je policijski službenik Mujo Koričić zaposlen u Upravi policije od 1996, te da ima i sedam godina prethodnog radnog staža u tekstilnim firmama u Bihaću.

Uplatom beneficiranog radnog staža za period 1996-2001. godine policijski službenik Koričić Mujo ostvaruje uslove za prekid radnog odnosa sa 1. 5. 2021. godine, piše u dokumentu.

Dakle, predmet je prvobitno pokrenulo Kantonalno tužilaštvo USK-a i tužilac Adnan Tulić, ali je prošle godine glavni federalni tužilac Munib Halilović izuzeo slučaj od Tulića, ne uvažavajući mogućnost ni da to rade druge kolege u Tužilaštvu Bihać, te je predmet protiv Koričića delegirao u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Zenica.

Optužnica, po postupajućoj tužiteljici Amri Alimetić, predata je Općinskom sudu u Bihaću prije devet dana.

Šefik Sinanović je dobio pištolj nazad, a taj dio istrage je okončan

U ostvarenoj istrazi kolega iz Tužilaštva USK-a postojala je još jedna, zasebna stavka optužnice. Naime, protiv komesara su imali i zbrkan slučaj izuzimanja, a zatim vraćanja jednog pištolja bez valjane procedure. Međutim, ta optužnica koja je također izuzeta iz nadležnosti Tužilaštva USK-a, u Zenici je odbačena.

VRAĆEN PIŠTOLJ

– Naredbom Tužilaštva ZDK-a broj… od 10. 5. 2022. godine protiv Vas je obustavljena istraga, jer nema dovoljno dokaza da ste počinili krivično djelo iz člana 383. stav 1. KZFBiH, a u vezi s vraćanjem vatrenog oružja koje je bilo oduzeto od lica Šefik Sinanović iz Sanskog Mosta, u upravnom postupku pred III PU Sanski Most, navodi se u dokumentu objavljenom na portalu normala.ba.

U vezi sa ovim predmetom koji je predat u nadležnost zeničkog tužilaštva, za dio “pištolj” je obustavljena istraga i komesar Mujo Koričić je znao, međutim, tvrdi da za dio u kojem je podignuta optužnica još nije obaviješten.