NiP-ov predsjednik u USK: Sa SDA smo postigli konsenzus, prihvatila je takav odnos

Predsjednik NiP-a u USK Halil Bajramović jučer je objavio koliko bi koja stranka u kantonalnoj vladi trebala dobiti ministarstava.

 

Ovo je potvrda da je izgledno da će vlast u ovom kantonu činiti SDA, DF i tri stranke okupljene oko bloka kojeg su nazvale B3, a kojeg čine POMAK, NS i dio NiP-a. Bajramović nije precizirao ko će dobiti koje ministarstvo.

“Kompletan teret i odgovornost po sistemu tri – tri – tri znači podjednaku odgovornost. Postigli smo određeni konsenzus za takav stav. SDA jeste po broju glasova značajno jača, ali je prihvatila takav odnos. Nismo se okupili oko SDA, već oko programa”, izjavio je za televiziju USK predsjednik kantonalnog NiP a.

 

Bajramović je među onima koji smatraju da ova stranka treba biti dio ove koalicije, dok dio NiP-a smatra da ne treba biti dio ove koalicije. Kantonalni zastupnik ove stranke Azhar Sejarić je poručio da neće biti dio nove skupštinske većine. Osim njega, NiP-ova zastupnica je Azra Tajić koja je ranije bila članica SBB-a.

 

Ako se koalicija SDA, DF-a i B3 potvrdi, što bi se moglo desiti ove sedmice, ona će biti značajno drugačija u odnosu na koalicije u ostatku države. Time će biti potvrđena konstatacija Fatke Kulenović iz SDP-a da Trojka (NiP, SDP i NS) u USK nikada nije zaživjela. SDP i NES, koje su do sada bile vladajuće stranke, bit će u opoziciji.

 

Aktuelni kantonalni premijer Mustafa Ružnić (NES) kritikovao je predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića i predsjednika NS-a Edina Fortu, poručivši im da “mi Krajišnici nismo podanici” te da “kažnjavaju izdaju”. Ružnićeva poruka nameće pitanje da li će NES promijeniti kurs prilikom formiranja entitetske vlasti, tj. da neće podržati Trojku u tom cilju