Na GP Izačić postavljeni šatori za trijažu preko 100 putnika koji večeras dolaze iz Austrije

Za danas je najavljen dolazak tri puna autobusa iz Austrije, a koja bi trebala ući na GP Izačić. Osobama koje dolaze iz Austrije bit će izdano rješenje o kućnoj samoizolaciji ili nekom drugom zdravstvenom nadzoru.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.

Ministrica zdravstva USK Nermina Čemalović kaže da je riječ o BH državljanima koji su ostali bez posla u Austriji, te da će pri dolaska na granicu svi biti pregledani.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.

„Na Granični prijelaz “Izačić” uputit ćemo dva medicinska tima, te će sve osobe biti detaljno pregledane. Ljudi sa određenim simptomima bit će upućeni prema domovima zdravlja na dalje liječničke pretrage, dok će onima bez simptoma biti određena obavezna kućna samoizolacija. U ovom momentu ćemo tako postupiti, s obzirom da karanteni još nisu stavljeni u upotrebu – kazala je Ćemalović.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.

Inače, najnovija naredba Civilne zaštite FBiH predviđa da osoba koja uđe u BiH provede 24 sata u karanteni, a doktor treba odlučiti za svakog putnika da li će ići u izolatoriji ili u kućnu samoizolaciju. Međutim, za sada nema uvjeta za takvo zadržavanje putnika na granici jer, kako saznajemo, šatori koje su postavili pripadnici Oružanih snaga BiH ne zadovoljavaju osnovne zdravstvene i higijenske uslove.

The post Na GP Izačić postavljeni šatori za trijažu preko 100 putnika koji večeras dolaze iz Austrije appeared first on usn.ba.

Izvor: usn.co.ba