Bećirović i Komšić sa Gutteresom: Za UN je kristalno jasno da je u Srebrenici počinjen genocid

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku s generalnim sekretarom UN-a Antóniom Gutteresom dan uoči glasanja o rezoluciji o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta.

Riječ je o drugom zajedničkom sastanku u nešto više od mjesec dana. Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija.

Bećirović i Komšić zahvalili su generalnom sekretaru Gutteresu za dosadašnju podršku aktivnostima i mjerama u borbi protiv negiranja genocida i govora mržnje u Bosni i Hercegovini.

Bećirović je poručio da je važno da sutra Generalna skupština UN-a usvoji rezoluciju te da se time, između ostalog, čuva kredibilitet UN-a. To je važan civilizacijski korak za istinu i pravdu. Rezolucija ima historijsku važnost jer međunarodna zajednica na ovaj način šalje jasnu poruku da se ne miri s genocidom i ideologijom negiranja genocida, rekao je Bećirović.

Generalni sekretar UN-a António Gutteres je naglasio da je za UN kristalno jasno da je u Srebrenici počinjen genocid – što su pravosnažnim presudama potvrdili najviši sudovi UN-a i to niko ne može osporiti.

Tokom razgovora konstatirano je da izgradnja budućnosti mira zahtijeva suočavanje s prošlošću. Prevencija genocida je fundamentalni prioritet.

Bećirović je izrazio posebno poštovanje prema onima koji će podržati rezoluciju o Srebrenici te naglasio da će usvajanje rezolucije voditi ka istinskom pomirenju i izgradnji trajnog mira u Bosni i Hercegovini i regiji.

Izvor vijesti: haber.ba