Bišćanin:Davud Baručić – sa 15 godina golman seniorske ekipe u Švedskoj

U današnjem nogometnom svijetu golmani su tražena „roba“.

I oni koji bi „samo stali između stativa“, ali i, naravno, oni koji bi srcem i tijelom stali pred loptu, pred suparničkog igrača, i bez imalo straha branili boje svoga kluba ili svoje zemlje, boje svoga tima. Jedan od ovih drugih je mladić, dječak, iz Gislaveda u Švedskoj. Sa samo 15 godina stao je između stativa seniorske ekipe Bosna IF iz Gislaveda.

Davud Baručić rođen je 25.07.2007. godine u Bihaću, Bosna i Hercegovina. Već od prvih koraka počeo je da šuta loptu i pokazuje interes za nogomet, ali ono što ga čini posebno interesantnim: već od prvih nogometnih koraka pokazuje interes, ali i talenat za branjenje i često staje između stativa da bude golman svoje ekipe. Prve nogometne, ali i golmanske korake, uči na rekreativnim treninzima za djecu u Jezeru kod Bihaća, sa trenerima MNK Mini Dnevnik, ali i „ganjajući“ loptu u Bihaću gdje god je bila prilika.

Na početku 2018. godine Davud, sa nepunih 11 godina, sa svojom porodicom seli u Švedsku u gradić Gislaved i od prvog dana se uključuje u nogometnu školu GIS u Gislavedu. Ovdje uči i napreduje kao golman ekipe svog uzrasta i narednih 5 godina redovno trenira i igra za GIS. Posebnu pomoć u njegovom razvoju pružili su mu njegovi treneri za dječiji uzras u GIS-u: Muris Turčinović i Mexhdi Meta. 5 godina je Davud u GIS-u izlazio pred svaku loptu, pred protivničkog igrača, bez imalo straha i u želji da brani i odbrani svoj gol. Bilo je velikih pobjeda i velikih gubitaka, bilo je nerješenih rezultata. U tom periodu pokazao je izuzetan talenat za golmana, izuzetne reflekse i spremnost da uvijek bude uz ekipu. Kao i svi drugi dječaci, bio je samo dječak i prosječne visine, a onda je „odskočio“. Kao golmana, posebno ga ističe to da je sada visok 190 cm, a u isto vrijeme izuzetno brz, što ga čini izuzetnim kandidatom za odličnog golmana – ukoliko mu se ukaže prava prilika u budućnosti.

U toku 2022. godine Davud je imao priliku da učestvuje u trening kampu u organizaciji NF Akademije koja surađuje sa Sportingom iz Lisabona i organizira trening kampove i probe za dječake u Skandinaviji i nakon toga dobio poziv da se pridruži ekipi svog uzrasta u Portugalu na probnom trening kampu u Sportingu, te nekoliko turnira u Evropi. Nažalost, zbog čekanja stalnih boravišnih dozvola, kao i ostatak porodice, Davud nije bio u mogućnosti da putuje izvan Švedske i uzme učešće u ovim turnirima i kampovima. Ali, to ga nije obeshrabrilo. Nastavio je da redovno trenira i igra za ekipu GIS-a. Trud se, ubrzo, i isplatio …

Krajem 2022. godine, Davud Baručićsa 15 godina prvi put sjedi (zajedo sa svojim ocem) sa predstavnicima jedne seniorske ekipe i „razgovara“ o mogućnosti da bude prvi golman seniorske ekipe. Početkom 2023. godine Davud Baručić,

sa 15 godina i nešto više od 9 mjeseci, staje na gol seniorske ekipe „Bosna IF“ iz Gislaveda kao njihov prvi golman.

Bosna IF iz Gislaveda je nogometni klub koji djeluje u sastavu BH Udruženja Gislaved već 30 godina. Kroz sport ovaj nogometni klub, kao i cijelo BH Udruženje kroz mnoge druge aktivnosti, pokušava svoj djeci, a posebno onoj djeci koja dolaze (ili njihovi roditelji) iz Bosne i Hercegovine, pružiti mjesto za druženje, razvoj i prijateljstvo, ali i održati njihovu vezu sa Domovinom, Bosnom i Hercegovinom. Davud i njegova porodica su članovi BH Udruženja u Gislavedu od prvog dana dolaska u Gislaved, učestvuju u gotovo svim aktivnostima i pomažu rad BH Udruženja u Gislavedu na svaki mogući način. Predstavnici BH Udruženja, ali i Bosna IF nogometnog kluba, primjetili su ovo, ali i nevjerovatan golmanski talenat koji Davud posjeduje i ponudili Davudu da u sezoni 2023 brani za seniore kao njihov prvi golman. Počašćen ovom ponudom, jer dolazi od seniorske ekipe, ali i od ekipe Bosne, njegove Bosne, Davud je prihvatio ponudu i time preuzeo „odgovornost“ prvog golmana seniora Bosna IF iz Gislaveda.

Nakon nekoliko prvih utakmica „sa klupe“, uz malu povredu, ali prije svega upijajući znanje i savjete od „legendarnog“ golmana Dade, u nastavku sezone Davud je stao na gol.

Uz savjete trenera, stručnog tima, ali i svih kolega iz ekipe, pa i predstavnika udruženja, koji su uvijek tu kao podrška, Davud je pokazao da zaslužuje mjesto prvog golmana. Svi igrači, treneri i predstavnici kluba Bosna IF, ali i BH Udruženja Gislaved puni su riječi hvale i pohvale za Davuda, za njegovo ponašanje na terenu i izvan njega, njegove golmanske sposobnosti i napredak koji pokazuje iz utakmice u utakmicu. Davud koji, od Augusta 2023. u drugi dio sezone ulazi sa „punih“ 16 godina.

Ime i prezime: Davud Baručić

Datum rođenja: 25.07.2007.

Mjesto rođenja: Bihać, Bosna i Hercegovina

Pozicija: Golman

Visina: 190 cm

Karekteristike: Brzina i eksplozivnost

Trenutni klub: Bosna IF Gislaved, Švedska

Adresa: Gislaved, Švedska

Najdraži klub: tamo gdje igra Ronaldo 🙂