Cijelo selo živi u ulici dugoj devet kilometara

Selo Sulošova se nalazi na jugu Poljske i posljednjih godina je postalo svjetski poznato zbog svog neobičnog izgleda. Specifično je po tome što ima jednu ulicu, dugu devet kilometara, u kojoj živi svaki od oko 5.300 stanovnika.

Svaki stanovnik ima adresu u Olkuskoj ulici, ali neke komšije koje žive u istoj ulici moraju da hodaju satima, prenosi Putnikofer.

Selo Sulošova udaljeno je oko 30 kilometara od Krakova, a njegova centralna ulica jedna je od najdužih u cijeloj Poljskoj.

Fotografija zlatno-zelenih “pruga” koje se protežu dokle seže oko i malih kuća koje “grle” dug put postala je hit na internetu prije nekoliko godina.

Mještane je tada iznenadilo neočekivano interesovanje za njihovo selo. I zaista zaslužuje pažnju, i to ne samo zbog fotografija sa dronova. Selo je dio Nacionalnog parka Ojcovski i okruženo je impresivnim liticama koje skrivaju više od 400 pećina.

Prelijepa priroda u kojoj se selo nalazi, kao i blizina Krakova, čine selo idealnom turističkom destinacijom.

Posjetioci koji istražuju prirodu, nazivaju ovo područje “mala Toskana” i uživaju u prelijepom pogledu sa jedinstvene lokacije na kraju sela.

To je dvorac podignut na stijeni sa kojeg se vidi cijelo selo. U blizini je prirodna atrakcija – Herkulov klub, 30 metara visok krečnjački stub koji kao da se uzdiže sa zemlje i probija put ka nebu. Selo takođe ima dugu istoriju, osnovao ga je u 16. vijeku aristokratski vojni oficir.

Kada ste u selu i posmatrate ga sa zemlje, niste, naravno, svjesni njegovog neobičnog oblika. Zato su se neki od mještana iznenadili kada su svoje selo ugledali na naslovnicama turističkih časopisa.

Prošle godine ih je posjetio MailOnline i provjerio kako ljudi zaista žive u ovom naizgled idiličnom selu. Mještani su im rekli da u mjestu postoji osjećaj zajedništva, da organizuju “Dane krompira” i “Dane jagoda”, gdje se svi okupljaju i druže uz muziku.

“Život je ovdje spor i prilično tih, ali mi se sviđa”, rekao je jedan lokalni farmer.

Većina stanovništva se bavi poljoprivredom, a poslije dana u polju druže se uz piće u kafićima. Nema javnog prevoza ni taksija, pa svuda moraju da voze ili pješače. Jedan stanovnik je za MailOnline rekao da su za Božić prepješačili pet kilometara da bi posjetili porodicu na drugoj strani sela.

Sulošova ima nekoliko prodavnica, gradsku vijećnicu, banku, kliniku, pekaru… Sve što im je potrebno za udoban život.

Samo su nezadovoljni vezom. Da bi do Krakova putovali autobusom, najprije moraju stići do susjednog sela, jer ta linija ne ide iz njihovog sela.

Izvor vijesti: haber.ba