DEDIĆ: NEMA POLITIČKE VOLJE ZA BUDŽET, SVJESNO SE IDE U PRIVREMENO FINANSIRANJE

Proces koji je započeo sadašnji ministar finansija Bosne i Hercegovine ide u pravcu priče o uštedama i racionalizaciji troškova – svjesno – kako bi država otišla u privremeno finansiranje, ocijenio je Šemsudin Dedić, zastupnik SDA u Zastupničkom domu BiH.

Dedić podsjeća da je Zakon o finansiranju institucija BiH kojim se uređuje planiranje i donošenje budžeta na nivou države propisao rokove i budžetski kalendar.

Ministarstvo finansija bilo je obavezno do 1. oktobra dostaviti budžet Vijeću ministara BiH. Vijeće ministara Predsjedništvu BiH do 15. oktobra, a Predsjedništvo do 1. novembra Parlamentarnoj skupštini, i naša obaveza je do kraja godine da usvojimo budžet. Međutim, posljednjih nekoliko godina izbjegava se donošenje budžeta na vrijeme – pojasnio je on.
Dodao je da je cilj toga, da se s obzirom na povećane prihode od indirektnih poreza, budžet drži na nivou koji je manji nego što bi mogao biti.

poboljšanje svog standarda. Nema političke volje i sva ova priča oko finansiranja institucija BiH ide u pravcu da entiteti nešto dodjeljuju državi. A zakon je jasan – jedinstven račun trezora – sa njega se prvo isplaćuje vanjski dug države, onda se izdvajaju sredstva za budžet BiH, pa tek onda ostatak sredstava ide u raspodjelu nižim nivoima. Zbog blokade na Fiskalnom vijeću, konstantno se donose entitetski budžeti prije državnog. A državni se zadržava na nivou ranije godine – kazao je Dedić te pozvao na izmjenu Zakona o Fiskalnom vijeću.