Dok ekonomija tone, mafija zarađuje na koroni

“Italijanska mafija može prijetnje da pretvori u šanse”, kaže Ðuzepe Governale, šef ustanove za borbu protiv mafije.

Eksperti procjenjuju da 65 posto malih i srednjih preduzeća prijeti stečaj, a organizovani kriminal vidi svoju šansu, prenosi “Tanjug”.

“Treba samo pogledati portfolio mafijaških grupa da bi se vidjelo koliko mogu da zarade na pandemiji”, rekao je pisac i ekspert za mafiju Roberto Saviano italijanskom dnevniku “Republika”.

U proteklim decenijama je mafija investirala u preduzeća za pružanje usluga, kao što su kantine, firme za čišćenje i dezinfekciju, u uništavanju otpada, transport, pogrebna preduzeća i logistiku za naftu i namirnice.

“Time će mafija zaraditi novac”, kaže Saviono i podsjeća na posljednju veliku epidemiju u Italiji.

Prema njegovim riječima mafija već planira vrijeme u kojem će biti rađeno na obnovi privrede”, tvrdi Governale, dodajući da će tada biti mnogo novca u opticaju.

Njegova institucija već radi na planu za sprečavanje infiltracije mafije.

“Tražiće rupe u sistemu. Mi ćemo morati da pazimo na sumnjive organizacije, osnivanje novih preduzeća i lažne firme”, kaže on.

Istovremeno epidemija otežava borbu protiv organizovanog kriminala.

Suđenja protiv stotine optuženih su privremeno obustavljena, kaže Nikola Grateri, tužilac u Kalabriji, sjedištu moćne mafijaške organizacije Ndrangeta.

Mnogi strahuju i od incidenata koje bi mafija mogla podstaći.

Obavještajna služba je već upozorila Vladi na moguće nemire na jugu Italije, ukoliko bi se epicentaar preselio u taj dio zemlje, piše “La Stampa”.

Prema organizaciji “Antigone”, koja se zalaže za prava zatvorneika, od kraja februara otpušteno je iz zatvora više od 2.500 osuđenika, kako bi se smanjila opasnost od zaraze.

Među njima su i lica bliska Ndrangeti, ističe tužilac Grateri, dodajući da je to veoma uznemiravajuće i prava opasnost.

Izvor vijesti: haber.ba