Hamdija Abdić: Moramo vratiti imidž Bihaću, svi znaju ko je Tigar i šta sam uradio u životu

podržati i da će doći u Bihać. Prilikom razgovora mi je rekao: “Koga drugo da podržim?” Komšić je veliki patriota i istinski borac za Bosnu i Zlatni ljiljan. Zahvaljujem mu na podršci i ovom prilikom. Kada vide program, ne samo da će me Demokratska fronta podržati, nego i mnogi drugi. Meni je najbitnije da će me podržati moj narod jer svi znaju ko je Tigar i šta sam uradio u životu. Ne dolazim u uhljebljenje, nego dolazim u probleme da ih rješavam. Nije mi trebalo da 1992. godine odem u brda i da kao komandant brigade jurišam. Mogao sam biti negdje u pozadini, pet kilometara daleko od borbi. Osjećam da je danas trenutak i da svi moramo izvući najbolje za svoj narod.

 

Hoće li SDA biti vlast u Unsko-sanskom kantonu?

 

Ako SDA ne bude vlast u USK, to će biti velika šteta. Imali smo udare malih stranaka. Vidimo šta se desilo sa “Osmorkom”. Sada je to šestorka. Šta su u javnost iznijeli Ogrešević, Efendić, Miletić, ako je pola istina, onda ne zaslužuju vlast. Nadam se da će se oni dozvati i sa najvećom strankom u BiH formirati vlast u Federaciji i na ostalim nivoima. U SDP-u trebaju da znaju da njihov lider nije dobio podršku građana i on sada vodi procese i lideriše. Hoće da vodi zemlju, a nije prošao u svojoj izbornoj jedinici. Bitna im je samo lična pozicija. SDA traži način da uspostavi pravu vlast i da može dati odgovor kada je država u pitanju, ali i Federacija BiH. Imali smo veliki rast i pored korone i podaci su neumoljivi. Rade se veliki projekti. Zajedno sa partnerima trebamo da napravimo vlast u svim kantonima. Ne sumnjam da će SDA biti vlast u USK i da ću ja biti gradonačelnik Bihaća.

 

Koliko će ruku u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine imati SDA i DF?

 

Imamo sigurnih 14 ruku, a možda bude i više. Iz Osmorke su tvrdili da imaju sigurnih 11 ruku, a vidite koliko sada imaju. Išli su po Goraždu, Odžaku, Tuzli… Nudili ljudima sve i svašta. Pokušavali na sve načine, ali nisu uspjeli. Kada su Hrvati u pitanju, onda je to bitno, a kada su sada Bošnjaci, oni prizivaju Schmidta da donese naknadno zakon. Nije to problem, ali neka donese trajno rješenje, a ne paušalno. Nakon parade u Istočnom Sarajevu svega nam je dosta i visoki predstavnik se ne smije igrati. Dosta nam je Schmidta i onog ko ga je poslao. Gosta rado primimo i cijenimo, ali on mora znati kako da se ponaša u Bosni. Uzimaju nam zrak i tjeraju nas uza zid.

 

Vi ste veliki zaljubljenik u sport. Trenirali ste fudbal i košarku, kao i borilačke sportove, odnosno karate u KK “Radoje Ljubičić Geroj”. Kao predsjednik NK Jedinstvo bili ste veoma uspješni. U monografiji “100 godina Jedinstvo Bihać” ocijenjeni ste kao najuspješniji predsjednik u historiji kluba. Koliko danas pratite sport?

 

Sport i fudbal su sastavni dio mog života. Sportisti su najbolji ambasadori svakog grada, ali i države. Drago mi je što je na čelo reprezentacije došao Faruk Hadžibegić. Sreo sam ga u srijedu u jednom sarajevskom hotelu i čestitao sam mu na imenovanju. Smatram ga moralnim čovjekom i dobrim stručnjakom. Mislim da je Faruk Hadžibegić sazrio i trebamo ga svi podržati. U sportu jedna propuštena prilika može te pokopati, ali isto jedan gol ili koš može sve promijeniti u pozitivnom smislu. Dok si dobar, svi te hvale. Naš veliki Edin Džeko kada promaši dvije šanse, kažu nema pojma, a kada zabije gol, onda ga dižu u nebesa.