Vukanović: Očekujem da Konaković, inšAllah, odnese Dodikov orden Putinu

Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i lider Liste za pravdu i red, kazao je za N1 kako su stranke “Osmorke” gore od SDA optuživši ih za izdaju države jer su za partnere u vlasti, umjesto opozicije iz entiteta RS, odabrali SNSD-a, ali i HDZ BiH. Vukanović je u emotivnom obraćanju, također, optužio lidera SDP-a Nermina Nikšića za poniženje kakvo nije doživio u životu. Isto tako poručio je lideru NiP-a Elmedinu Konakoviću da, ako postane ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, prvo ode u Rusiju kako bi predsjedniku Vladimiru Putinu mogao odnijeti orden koji mu je dodijelio Konakovićev partner, Milorad Dodik.

 

U Trebinju je jučer, u organizaciji “Liste za pravdu i red”, održan protestni skup sa ciljem da se poništi odluka o povećanju cijene struje u RS i osujeti namjera Elektroprivrede Republike Srpske da kupi preduzeće “Comsar Energy hidro”. Koliko ste zadovoljni odzivom građana?

 

Bili smo potpuno relaksirani, ni na jedan skup nikada nisam nikoga pozvao. Naša borba se zasniva na istini. U početku je bilo “tanko”, ali je kasnije bilo više od 300 ljudi. To je malo više od 1 posto stanovnika Trebinja. Bilo je malo nezgodno vrijeme, praznici itd. Dosta je bilo ljudi iz Dubrovnika. Ali uzdrmali smo sistem. Ovo je bilo prije svega životno i egzistencijalno pitanje.

 

Je li u međuvremenu iko uspio razjasniti za koliko će poskupjeti struja u entitetu ili se i dalje čekaju januarski računi o utrošku?

 

(Smijeh). Šalim se na svoj račun da sam slab sa matematikom, ali imamo Luku Petrovića koji kaže da je poskupjela struja, a da će računi biti manji. Ko u to može povjerovati?

 

Uputili ste i apelaciju Ustavnom sudu povodom novog tarifnog sistema. Očekujete li da nešto možete promijeniti?

 

Vjerujem da će biti uspješna apelacija. Ovaj način uspostave tarifnog modela nije u skladu sa zakonom. Mi smo proed toga predali i jednu krivičnu prijavu zbog zloupotrebe. Ako oborimo tarifni sistem to će biti velika pobjeda. Šta je cilj? Da zaštitimo sirotinju i građane RS.

 

Kompletiran je spisak budućih ministara u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Analize kažu – skup milionera. Kakva su vaša očekivanja od ove ekipe?

 

Osmorka” se za razliku od opozicije u RS odlučila za Dodika?

 

Očekujem da Konaković kada postane ministar (vanjskih poslova), ako Bog da – inšAllah, uruči orden Putinu. O čemu pričaju (u “Osmorci”). Kako vidjeli su novu energiju kod Dodika, a nas ponižavaju. Idete njemu na noge u Laktaše koji stalno prijeti ratom i otcjepljenjem. I to je normalno? Koliko god (Osmorku) ih ovdje branili lažni analitičari, ne može ih niko spasiti. Izdali ste nas. Ovdje nema alternative, treba veliki reset. Ova je zemlja zarobljena. Ovdje 98 posto političara samo čeka da dođe na vlast. Za razliku od njih, ja sam oduvijek bio iskren.