Elvedin Okerić je najbolje riješene za premijera kantona Sarajevo

Međutim i na nižim niovima, u mnoštvu brojnih listi stranaka (koalicija) i još brojnijih kandidata već postoje nominacije za poziciju premijera Kantona Sarajevo, iako je to procedura koja će uslijediti tek nakon prebrojavanja broja mjesta u Skupštini KS.

 

Stranke koje budu vodeće po broju mjest au Skupštini KS će vjerovatno biti prve koje će izaći sa imenima za izvršnu vlast, a samim time i za poziciju premijera. Međutim, neće biti iznenađenje ukoliko tu funkciju dobije neka stranka koja bude presuda za formiranje vlasti. Takav slučaj je i sada u Kantonu Sarajevu, gdje je Naša stranka, iako je imala pet, pa kasnije spala na tri, pa završila sa četiri zastupnika dobila je poziciju premijera.

 

Ako pogledamo nosioce listi stranaka za Skupštinu KS da se primjetiti da su sve poznata lica sa raznih nivoa vlasti i funkcija koje obnašaju. Obzirom da je aktuelno licitiranje sa mogućim koalicijama, brojem mandata i slično, vrijedi izdvojiti i potencijalnu borbu za izvršnu vlast i pretendente.

 

S druge strane predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić je otvoreno poručio kako ga zanima pozicija premijera te da vjeruje da je to moguće i ostvariti.

 

Drugi nosioci listi do sada nisu istakli tu ambiciju i teško je očekivati da bi to mogao biti Mahir Dević, koji nosi listu SDA. Također ni Elvedin Okerić nije neko ko bi mogao pretendovati na mjesto premijera. Međutim i SDA i NiP će neminovno igrati veliku ulogu u borbi za izvršnu vlast u Sarajevu.

 

SDP je kandidirao aktuelnu gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić, ali ona definitivno nije u igri za poziciju premijerke s obzirom da je gotovo izvjesno da neće prihvatiti ni mandat u Skupštini već je na listi kako bi za stranku osvojila dio glasova.